"Det som nyss ansågs ansvarslöst anses nu vara rimligt"

Både S och SD verkar nu stå bakom ett svenskt medlemskap i Nato.

Bestämd. Magdalena Andersson sägs ha bestämt sig för att föra sitt parti mot ett Natomedlemskap.

Bestämd. Magdalena Andersson sägs ha bestämt sig för att föra sitt parti mot ett Natomedlemskap.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Ledare2022-04-14 05:37
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var inte många dagar sedan Socialdemokraterna med stats- och försvarsminister i spetsen beskrev det som närmast hysteriskt om Sverige skulle lämna in en ansökan om medlemskap i Nato nu, mitt under Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Att Rysslands chockerande aggression snarare är ett argument för att snarast ansluta sig till försvarsalliansen sågs som ideologiskt och ansvarslöst.

Sverigedemokraterna som länge varit emot Nato, meddelade nyligen att de också svängt och nu förespråkar ett medlemskap.

Nu verkar det även ha svängt ordentligt i regeringspartiet och i går kom uppgifter i Svenska Dagbladet att statsministern gett sitt parti direktiv att ordna in sig i ledet mot Nato och att målsättningen är att lämna in en ansökan till Natos junimöte. Skulle Socialdemokraterna äntligen sätta ner foten och ta ställning för Nato så finns en stabil majoritet i riksdagen för saken och då finns ingen anledning att slösa tid på att dra ut på ansökan. 

För det är ju inte som att vi blir medlemmar så fort ansökan lämnats in. Däremot ges ett budskapet till omvärlden, både den egna befolkningen om skydd, och till Ryssland att övriga världen står enad mot Putins krigsambitioner.

Nu ska en ”säkerhetspolitisk dialog" genomföras i Socialdemokraterna för att förankra den nya inriktningen. Senast vid kongressen i höstas beslutades att fortsatt säga nej till Nato. Det nya läget gör att det beslutet nu omprövas av partistyrelsen.

Opinionen har svängt även hos allmänheten. Efter att Ryssland eskalerade sitt krig i Ukraina den 24 februari, har allt fler sällat sig till skaran som förespråkar ett Nato-medlemskap. Helt enkelt för att man inser hur nära faran finns och hur lite hjälp man får om man blir anfallen. 

Ännu finns många som ser som sin uppgift att sprida skrämselpropaganda och felaktiga uppgifter om vad ett medlemskap innebär. Nato tar inte över beslutanderätten över ett land som blir medlem. Det kommer fortsatt att vara Sverige som bestämmer om sitt territorium och om svenskarna ska delta i Nato-aktioner eller inte.

I P4 Gotland intervjuades i går Peter Mattsson, han är universitetslektor i krigsvetenskap och Rysslandsexpert, dessutom uppvuxen i Visby. Lyssna gärna på inslaget. I Svenska Dagbladet finns också bra information om vad det faktiskt betyder att vara medlem i Nato. Tidningens utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin svarar på vanliga frågor och säger bland annat: "Det är alltså svenska politiker som fattar beslut om vi ska skicka svenska soldater i krig för att försvara ett annat medlemsland. Eller om vi vill hjälpa till på annat sätt. Sedan är givetvis själva grundtanken med Nato att man hjälper varandra i händelse av krig."

De som påstår att det säkerhetspolitiska läget skulle påverkas negativt om Sverige och Finland ansluter sig till Nato har fortfarande inte förstått att upptrappningen kommer från Ryssland, ingen annan. Det är Ryssland som har backat bandet ett antal hundra år tillbaka i tiden då länder tog sig rätten att expandera medelst krig och död.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.