Det enkla svaret är så klart att den nya hyresvärden tar över det ansvaret, men frågan är på vilket sätt ansvaret förvaltas.
När Gotlandshem för några år sedan sålde av stora delar av fastighetsbeståndet på Gråbo i Visby var det fastighetsbolaget Kuststaden som tog över ansvaret.
Där och då hade Gotlandshem, vad jag kan minnas, letat efter en seriös aktör. En hyresvärd som skulle ta över ansvaret för både fastigheterna och de boende på ett bra sätt.
Men det är bara vid just det tillfället som Gotlandshem har möjlighet att försöka ta ansvar för hyresgästernas framtid i de fastigheter bolaget säljer. Nästa gång fastigheten byter ägare ligger valet inte längre i Gotlandshems händer. Gotlandshem kan inte heller veta hur ansvaret för hyresgästerna förvaltas efter en försäljning även om bolaget gör vad de kan för att hitta en seriös köpare.
Kuststaden har i dag bara ett mindre fastighetsbestånd i Oskarshamn, medan de lägenheterna som Gotlandshem sålde till Kuststaden numera ägs av Klarabo.
Vi har fått ta del av att hyresgästerna inte är särskilt nöjda med hur fastigheterna sköts av Klarabo. I ett reportage på Helagotland säger en hyresgäst att: ”Det känns som ett område i totalt förfall”.
Vad som också kommer fram i artikeln är att Klarabo genomför vad man kallar konceptrenovering. Det innebär generellt att lägenheter som blir lediga renoveras och lyxas till invändigt på ett sätt som gör att hyran kan höjas med flera tusen kronor. Kvar finns ofta de större problemen med gamla fönster och dåligt isolerade ytterväggar som inte gör inomhusmiljön särskilt bättre, trots allt ”lulllull” som höjt hyran.
Men det finns även andra mindre bra saker som kan inträffa efter en eventuell försäljning. En ny ägare kan tillsammans med en majoritet av de boende omvandla fastigheten till bostadsrätter. Något Gotlandshem även tipsar blivande köpare om när det gäller en av fastigheterna som nu finns med på Gotlandshems lista.
En omvandling från hyresrätt till bostadsrätt kan ju låta intressant, men det enda som händer är egentligen att ansvaret för fastigheten överlämnas från hyresvärden till de som bor i området. Här skulle jag dra öronen åt mig när det gäller omvandling av en gammal fastighet. Speciellt när det gäller det område som Gotlandshem nu vill sälja, då liknande fastigheter i grannkvarteret ansetts så dåliga att Gotlandshem vill riva dem.
Genom åren har det klagats en hel del på Gotlandshem. Ska sanningen fram är nog Gotlandshem, jämförelsevis, en rätt bra hyresvärd. De tar ett stort ansvar för sina hyresgäster. Dessutom har Gotlandshem den politiska ledningen i hasorna med allt vad det innebär, i ovilja från politikerna att figurera i negativa skriverier.
Det är vi gotlänningar som via Region Gotland äger Gotlandshem och därmed kan vi även påverka bolaget och utvecklingen av hyresfastigheter på Gotland.
Med Gotlandshem som ägare vet vi vad vi har och vad vi får. Men så fort Gotlandshem har avyttrad fastigheten förlorar vi kontrollen över fastighetens utveckling.
Här är det viktigt att det finns någon form av tanke från regionen. Hur vill politikerna att den gotländska bostadsmarknaden ska utvecklas? I dag uppfattar jag bara en tanke från politikerna och det är att bygga fler bostäder, men bostadsmarknaden på Gotland har så många fler delar som borde diskuteras.
För samtidigt som det behövs nya bostäder av alla de sorter är det viktigt att de bostäder som finns utvecklas på ett bra sätt. Den synpunkten leder rätt snabbt till frågan om vilket ansvar Gotlandshem och regionen har för öns hyresgäster, och då särskilt de som valt att bosätta sig i de bostäder vi gemensamt äger.