Med rött styre hade siffrorna varit ännu rödare

När överbudspolitiker plötsligt vill framstå som de ansvarsfullt återhållsamma så får de trovärdighetsproblem.

Meit Fohlin och Eva Nypelius.

Meit Fohlin och Eva Nypelius.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare2020-06-16 05:43
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Inte var det någon jublande glad ordförande i regionstyrelsen, i form av Eva Nypelius, som kommenterade delårsrapporten och det ekonomiska läget under gårdagens möte i regionfullmäktige. Coronapandemin innebär stora intäktstapp, även om ökade statsbidrag kompenserar för det. Ökade statsbidrag till kommunerna kompenserar och för extra kostnader orsakade av pandemin. Men prognoserna för nämnderna skvallrar om underskott som är mycket större än vad som kan skyllas på effekterna av Covid-19-smittan och motåtgärderna.

Det är ett allvarligt ekonomiskt läge. Ändå kunde jag inte avstå från att le i mjugg åt oppositionsledaren Meit Fohlin som orerade om ett "uselt ledarskap som tappat kontrollen". En fras som hon återanvände flera gånger. Jag erinrar mig att borgerliga företrädare recenserade hennes eget styra med nästan exakt det ordvalet. Det sved tydligen.

Men på vilket sätt skulle regionens ekonomi ha varit bättre om de rödgrönrosa fått bestämma? Jag kan inte erinra mig ett enda tillfälle då de har argumenterat för ökad återhållsamhet med skattebetalarnas pengar. Tvärtom har de i varje läge varit mer expansiva och mindre återhållsamma än den regim de opponerar mot.

Det tillhör kanske rollen för en vänster i opposition att ägna sig åt överbudspolitik, men det är ju i så fall ett skådespeleri som ger föga trovärdighet åt alla anspråk på att företräda ett fögderi för en hållbar regional ekonomi. Det går att framställa sig som alla goda gåvors givare. Man kan framställa sig som återhållsamhetens främsta företrädare. Men det är väldigt svårt att SAMTIDIGT göra både det ena och det andra.

Hur det står till med den borgerliga regionledningens ledarskap vet vi ännu inte. Det ser inte bra ut, men än har inte halva året gått. Nu krävs det tuffa tumskruvar på nämnderna som gör det klart för dem att det blir konsekvenser om de under spektakulära former grovt missar sina budgetmål. Den här regimen har inte råd att låta dessa nämnder fortsätta misslyckas utan att byta ut ledningen. Nu är det skarp läge och det gäller att leverera eller lämna över till någon annan.

Tyvärr tror jag inte att de borgerliga ska hoppas på någon större samarbetsvilja från vänsteroppositionen. Jag misstänker den kommer att opponera mot varje besparing och effektivisering och utan ambitioner att föreslå alternativa sätt att få pengarna att räcka till.