Sveket mot elkunderna kommer Tidöpartierna inte undan

Reaktionerna på DN:s avslöjande att Sverige som enda land inte infört ett intäktstak för elbolagen lät inte vänta på sig.

Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) har ett gemensamt ansvar för sveket mot elkunderna.

Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) har ett gemensamt ansvar för sveket mot elkunderna.

Foto: TT

Ledare2023-02-23 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I tisdagens ledare, som skrevs tidigt måndag förmiddag, tog jag upp Dagens Nyheters, då pinfärska, artikel om regeringens bedrövliga hantering av EU:s intäktstak. 

Ett tak där elbolagen inte fick tjäna mer än 180 euro per megawattimme och minst 90 procent av förtjänsten över taket skulle tas in av respektive stat, för att sedan återföras till elkunderna på något sätt. DN avslöjade att Sverige är enda landet i EU som inte införlivat förordningen vilket fått till följd att svenska elkonsumenter gått miste om mellan 3 och 10 miljarder kronor.

Under måndagen tog andra nyhetsmedier upp tråden med egna analyser och kommentarer och från en mycket upprörd opposition flödade kritiken. 

Till DN säger Per Bolund (MP): ”Vi måste få svar på om detta handlar om inkompetens eller något annat.”

Mikael Damberg (S) följer upp med: ”Det är upprörande. Den som får betala priset för detta är vanliga hushåll, som är hårt pressade av höga elpriser.”

Medan Noshi Dadgostar (V) rasar av förklarliga skäl: ”Detta är hushållens pengar. Vi har ett krav från EU att ge tillbaka elbolagens övervinster till hushållen. Att då välja att gynna elbolagen och ge bort hushållens pengar – det är ju ett enormt svek.”

En av de mest anmärkningsvärda följderna av DN:s avslöjande reportage tog DN:s journalister själva upp. De hade under en tid sökt kommentarer från både energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) med ljus och lykta, men utan resultat. Till slut tvingades DN publicera artikeln ändå vilket fick Svantessons pressekreterare att såga publiceringen. 

Från DN reagerar man starkt på regeringsföreträdarnas beteende att inte besvara besvärliga frågor. Ett beteende som tidigare varit vanligt vid granskning av stora bolag, men ovanligt inom politiken. Journalisters viktigaste uppdrag är att granska makten och där står regeringens vandel högst upp på dagordningen. Men om politiker väljer att hålla tyst blir det journalistiska uppdraget svårare, men det får inte stoppa granskningen. Ebba Busch tog däremot bladet från munnen genom att lägga hela ansvaret på Svantesson. Så jobbar man upp en bra laganda.

Som tur är finns möjligheten att ställa ministrar till svar inför Konstitutionsutskottet, KU, vilket nu kommer att ske då Vänsterpartiets anmält både Busch och Svantesson till KU. 

Det är just i situationer som denna som KU har skapats. Under förra mandatperioden, men även i början av denna, har oppositionen använt KU-anmälningar som något mått på den då styrande regeringens oförmåga vilket fått orimliga konsekvenser. Okynnesanmälningarna har haglat och KU fått ta i frågor som knappast renderat en notis i en vanlig tidning. Nu får KU ta tag i en fråga som verkligen passar deras uppdrag. 

Nu blir det inte helt tyst i frågan även om Svantesson tiger som muren och Busch skyller ifrån sig. Redan under onsdagen, i dag, kommer frågan med största säkerhet att debatteras i riksdagen då regeringen lägger fram propositionen om intäktstakets införande från 1 mars. 

Vallöftet om maxtak på elpriset blev en flopp och det lovade elstödet som kommer två månader efter den jul som inte räddades, och bara till halva landet, förstärkte regeringens svek mot hushållen. Men hanteringen av intäktstaket är en riktig skandal som regeringen får svårt att komma ur med hedern i behåll.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.