Såväl public service som privata medier i hela Sverige har de senaste decennierna gått mer och mer mot centralisering, likformighet och storskalighet.
Inte för sitt höga nöjes skull utan för att affärsmodellerna för medier sakta men säkert har urholkats. För Sveriges Radios del är det de allmänna kostnadsökningarna för det mesta som kräver besparingar, plus nya lagkrav där man behöver göra investeringar i säkerhetsskydd och beredskap, samtidigt som anslagsnivån ligger kvar på samma nivå.
En given effekt när resurserna sinar är att se till att de räcker till mer. Lokala lösningar och modeller tas bort och det bli one size to fit them all (en storlek/modell som ska passa alla).
I dag bestäms mycket av upplägget i "Radio Gotland" av Sveriges Radio centralt. Liksom mycket av det som gäller för GT, GA och Helagotland bestäms i bolagets ledning, stationerad i Norrköping.
Det som är kvar lokalt till fullo – både för radion och tidningarna – är makten över det redaktionella innehållet. Det är också det som är själva syftet med storskaligheten. Lokalt ska alla krafter kunna användas till att producera relevant, lokal journalistik.
Men en lokal radiostation och en lokaltidning har alltid varit mycket mer än nyheter och reportage. Det som är speciellt med de lokala medierna är kontakten, närheten och dialogen med lyssnarna och läsarna. Man har förutom nyheter fått mycket lokal information i stort och smått.
På Gotland har dessa relationer historiskt alltid varit starka. Det har varit nära mellan redaktionerna och lyssnarna/läsarna.
Lokalkännedom och lokal förankring är själva definitionen av lokala medier. Inte bara när det gäller att få nyhetstips och hitta personer och händelser att rapportera om. Även för att vara relevant som en aktör i det lokala samhället.
För vår del är denna förankring fortsatt viktig, just nu uppmärksammas gotländska eldsjälar i uttagningen till "Årets gotlänning", som ett exempel.
Uttrycket Moment 22 passar väldigt väl för att beskriva utvecklingen. När allt färre är beredda att betala för lokala medier minskar resurserna för att producera desamma. Nya lösningar är avgörande för att åtminstone den lokala journalistiken ska finnas kvar.
Balansgången mellan storskaliga lösningar för att behålla lokal journalistik och att bevara den lokala profilen är svår.
Man kan säga att det storskaliga och centraliserade i medievärlden är både lösningen på problemet och ett bidrag till detsamma.