Hur tunn is är Regionen beredd att ge sig ut på?

Kan hoppet om Melodifestivalen göra att alla andra hänsyn lämnas därhän?

”Bidrar ishallsbygget till att underskottet kan skena?”

”Bidrar ishallsbygget till att underskottet kan skena?”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2024-10-08 12:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Budgetberedningen i våras – i maj – visade dådkraft (nåja) genom att skjuta på beslutet huruvida Regionen ska betunga sig genom att stå för ett lån till en ny ishall som för all del ska kunna användas även till annat. Beslutet om dessa 258 miljoner kronor lades på is till höstens budgetavstämning, som pågår under veckan vi är i.

Vad har hänt sedan dess, som borde kunna påverka beslutet? Ja, ingen hade väl egentligen förväntat sig extraordinära extrapengar öronmärkta just och enbart för Gotland i regeringens budget. Reaktionen när dessa uteblev var ändå mycket stark när Gotlands nödrop inte fick något omedelbart svar.

Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) gick så långt som att för Gotlands del beskriva det som en "fullkomligt katastrofal statsbudget".

Är en region i denna katastrofala situation fortfarande kapabel att ta på sig ett åtagande om en dryg kvarts miljard för att ersätta en befintlig ishall med en ny arena som dessutom innebär ytterligare ökade årliga kostnader för bidrag till driften av den?

André Lundholm, sportchef i Visby Roma, hoppas det. Han säger till Helagotland bland annat att:

– Det här är långt mycket mer än en ishall och skulle betyda långt mycket mer än så för Gotland.

undefined
Publik under en av Melodifestivalens deltävlingar 2024.

Han viftar med en deltävling i Melodifestivalen som ett hägrande pris strax bortom horisonten, om bara regionen skapar förutsättningarna för att arenan ska bli verklighet:

– Vi är inbjudna av arrangörerna att 2025 tillsammans med Region Gotland besöka en deltävling för att se hur man arrangerar en deltävling. Till oss har de sagt att det skulle vara mycket intressant att lägga en deltävling på Gotland. Vi har också pratat om stora artister som Lars Winnerbäck och Benjamin Ingrosso som skulle kunna komma till Gotland.

Jag är ju rätt upprörd över hur Region Gotlands styrande politiker i tidigare budgetprocesser framställt det som att det var ekonomisk återhållsamhet som vore oansvarigt. Regionen har i det längsta avstått från att vidta åtgärder av någon rimlig dignitet för att stabilisera ekonomin och det är anledningen till att läget nu är så utsatt som det är.

Det vore väl nu någon form av rekord om nu skådespel får gå före bröd så att man låter sig förföras av schlagerns vers, brygga, refräng och tonartshöjning. Verklighetens realiteter har just nu inte plats för dyra drömmar om en deltävling, hur upptrissad Melodifestivalen än är nuförtiden.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.