Årets val är nog det val där flest problem uppstått. I alla fall vad jag kan komma ihåg. Tidigare har det uppdagats problem med valsedlar som inte funnits på plats bland de andra valsedlarna. Personer har antingen tagit med sig valsedlarna eller gömt dem bakom andra. När det gjorts med flit är det ju inte bra och ett sabotage mot valet, men det har ändå varit ett problem som lätt kunnat åtgärdas genom att valarbetarna gjort kontroller.
Det jag upplevt under årets val är fel begångna av myndigheter. Fel som inte borde ske, fel där rutiner eller planeringen brustit.
Den stora snackisen var de vallokaler som drabbades av långa köer. Ibland så långa att personer gav upp. Några återvände, några tog sig till vallokaler där man kunde förtidsrösta, men några valde att inte delta i valet. Och är det bara en enda person som, på grund av strul som borde förutsetts, väljer att inte avge sin röst är det en för mycket. Man kan tycka att de borda ha röstat tidigare, eller begett sig till förröstningslokalen eller haft mer tålamod, men jag tycker inte man ska belasta personen för ett strul som valansvariga borde ha kunnat förutse och åtgärda.
Vad jag vet har det ännu inte utretts vad som orsakade de långa köerna, men det verkar som om orsakerna var två. Dels att väljarna skulle vara ensamma när de plockade valsedlarna dels att kuverten som valsedlarna skulle läggas i var felgjorda och svåra att få plats med hela valsedeln i.
Hade man satt upp två ställen där valsedlarna fanns tillgängliga hade köerna troligen blivit kortare. Att kuverten var felaktigt gjorda är väl mer ett tecken på dagens samhälle där allt ska göras så billigt som möjligt tills effektiviseringen skapar kvalitetsbrister.
Men det som var det absolut allvarligaste misstaget som kan ha påverkat valet var något annat.
P4 Gotland rapporterade dagarna efter valet att synskadade som behöver punktskrift för att läsa fått fel valsedel i utskickat material.
En anhörig till en synskadad upptäckte att valsedel i kuvertet inte stämde överens med punktskriften och larmade Valmyndigheten. När Valmyndigheten kontrollerade 300 av de kvarvarande utskicken fanns det fel i 50 av dem! Hela 17 procent av utskicken till synskadade som behöver punktskrift för att läsa var felaktiga.
”Uppenbarligen så har vi brustit i våra rutiner när vi har packat detta materialet.” sa Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten till P4 Gotland.
Jo, uppenbarligen fanns det inga kloka rutiner för att kontrollera att inga fel begicks. De uppgifter som Valmyndigheten har ansvar för, måste ha säkra rutiner. Ett av myndighetens viktigaste uppdrag är att säkerställa att valet går rätt till och då är det inte okej att brista i sina egna rutiner. Speciellt inte i rutiner som gäller personer som måste lita på myndigheten.
Nu vet vi inte hur många synskadade som på grund av Valmyndighetens bristande rutiner röstat på fel parti. De felpackade valsedlarna låg i miljöpartiets kuvert, så mycket har kommit fram, men det har inte offentliggjorts vilket partis valsedel som låg i kuverten.
När personer väljer att inte avge sin röst för att köerna till vallokalen är för långa eller när synskadade får fel valsedel i Valmyndighetens utskick har allvarligt misstag begåtts som till och med kan ha påverkat utgången av valet.