Jag besurfade webben efter beskedet att regionen tillfälligt stänger Folktandvårdens mottagningar i Slite och Roma, exakt hundra år efter att den tandvårdsutredning tillsattes som ledde till att folktandvården skapades. Jag hittade för all del en hel del exempel på stängda folktandvårdskliniker, men den absoluta merparten av dessa var tillfälliga stängningar under pandemins första år 2020. Och det var då just pandemin som skapade den situation då man ansåg sig tvungna att vidta dessa åtgärder.
Mottagningen i Slite har hotats av stängning tidigare, men då på ett mer permanent sätt. Även det var 2020 men anledningen var inte pandemin utan främst svåra rekryteringsproblem. Förvaltningen föreslog nedläggning, men politikerna gick emot tjänstemannaförslaget.
Den dåvarande tandvårdschefen uttryckte att det var mycket svårare att rekrytera till landsbygden än till Visby, men kan det vara hela förklaringen? Jag tror inte det.
Jag surfade in på Folktandvården i Norrbotten, som visar sig driva tio olika mottagningar. Några av dessa ligger förstås i regionens storstad Luleå. Men det finns också kliniker i Jokkmokk, Kiruna, Överkalix, Vittangi, Älvsbyn och Gällivare. Samtliga dessa mottagningar öppnade någon gång mellan 07.00 och 07.40 torsdag morgon.Tydligen har man på något sätt lyckats bemanna dessa.
Skulle det verkligen vara lättare att rekrytera den personal man behöver till alla dessa mottagningar än vad det är till Hemse och Slite? I så fall har jag svårt att tro att det skulle bero på geografi.
Men jodå, de har rekryteringsproblem i Norrbotten också. Ett pressmeddelande från Region Norrbotten i april berättade om en av de lösningar man vidtagit, under rubriken "Unikt folktandvårdssamarbete kortar tandvårdsköer i Gällivare". Via ett interregionalt samarbete hade man lyckats ordna så att nio tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister från Folktandvården i Stockholm under två månader – april och maj – reste norröver för att hjälpa till att avhjälpa en pressad situation.
Genom ett samförstånd mellan tandvårdscheferna i Norrbotten och Stockholm kunde man ge ett attraktivt erbjudande – med "vackra fjällbilder" och gratis resa och boende – till tandvårdspersonal i Stockholm som var beredd att göra ett tillfälligt inhopp på annan ort.
Eva Ljung, folktandvårdschef i Region Stockholm, berättade om hur det gick.
– Succé. Vi fick snabbt ett 80-tal intresseanmälningar. Det känns verkligen bra att kunna samarbeta över regiongränserna.
Jag vet inte om just det här exemplet skulle vara ett användbart föredöme för Gotland. Men jag vet att ön på något sätt måste få en fungerande tandvård så att man slipper lämna ön för att få hjälp med sina tandproblem.