Mer långsiktigt hållbart kan det knappast bli

När sju av nio partier tycker detsamma borgar det för ganska bra långsiktighet.

Det råder stor politisk enighet kring skolbeslutet.

Det råder stor politisk enighet kring skolbeslutet.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare2020-12-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var intressant att läsa Gotlands Folkblads svidande kritik mot Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet angående beslutet om skolorganisationen i barn- och utbildningsnämnden.

Andra gör också sitt bästa för att utmåla beslutet som något av en kupp. Erik Fransson, Gotlands Folkblad, beskriver beslutet som ogenomtänkt och kortsiktigt. Men när sju av nio partier enas i en fråga så finns alla möjligheter att beslutet blir långsiktigt hållbart.

Mats Linder i Gotlands Allehanda gör sin analys utifrån hypotesen att beslutet skulle ha blivit ett annat, bättre enligt honom, om Centerpartiet och Kristdemokraterna böjt sig för Moderaternas och Liberalernas inställning i frågan. Tyvärr får vi inte veta hur det skulle gå till. 

Däremot delar jag hans analys kring Socialdemokraternas prioriteringar, att om inte högst så nästan, på priolistan står att skada Alliansen. Vilket ju blir svårt när Alliansen inte tycker samma sak. Mats Linder och Socialdemokraterna enas i sin aversion mot Centerpartiet.

Under processens gång kritiserade Meit Fohlin Centerpartiet för att inte omedelbart, redan innan förslaget var känt och diskussionerna inom partierna börjat, avfärda utredningens förslag. När man i slutändan hamnade i samma slutats tycker Meit Fohlin plötsligt att det var jättedumt att inte lyssna till utredningen. 

Det är en konst som ännu ingen lyckats bemästra, den att både äta kakan och ha den kvar.

För de flesta står det nog klart att med en så stor politisk majoritet går det inte att få ett mer hållbart beslut. 

Min förhoppning att Björn Janssons hälsning till de lokala partikamraterna angående inställningen till privata särskilda boenden, var precis så naiv som jag befarade. 

För att få ett hum om hur dåligt det är på de privata boenden som redan finns begärde jag ut alla synpunkter som kommit in för alla äldreboenden hittills i år.

Det blev 13 stycken. Åtta klagomål, fyra förbättringsförslag och ett beröm. Fyra klagomål gällde regionens boenden, fyra gällde Attendos boenden. Tre förbättringsförslag har inkommit angående regionens boenden, ett för Attendos och ett beröm till Pjäsens anställda, Pjäsen drivs av regionen.

Om de rödgröna partierna har andra uppgifter som inte kommit till förvaltningens eller nämndens kännedom vore det intressant om dessa blir kända. Det ger liksom lite bättre tyngd till den hårda retoriken. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.