Region Gotland tillskrev regeringen redan i våras om behovet av förstärkning från staten för att kunna upprätthålla både det kommunala och det regionala uppdraget.
Gummibandet har sträckts ur till maxgräns för att balansera ekonomin för att klara framför allt sjukvårdens behov. Regionens politiker har förklarat att man fått ta pengar från gotländsk skola för att täcka sjukvårdens underskott. Något som givetvis är oacceptabelt och kanske också något vi ser konsekvenserna av nu när 22 procent av eleverna som lämnar högstadiet inte är behöriga att söka till gymnasiet.
Redan i våras påpekade politikerna att Gotlands "nya" roll i en säkerhetspolitisk kontext ställer krav på regionen som inte enbart kan bäras av de gotländska skattebetalarna.
Ett fullt rimligt konstaterande. Nu konkretiserar regionen sina krav och kräver att Gotland tillförs 500 miljoner per år av de 3,5 miljarder som en utredning om stärkt försvarsförmåga föreslår i ökade anslag till det civila försvaret.
"De ökade anslagen är inte begränsade till U06 (försvar) utan kan, och bör enligt oss, budgeteras på utgiftsområden där behov finns. Detta ser vi som en möjlighet för Gotland. Därför föreslår vi att en del av dessa medel, cirka 0,5 miljarder kronor per år, avsätts för att upprätthålla en grundläggande nivå av hälso- och sjukvård på Gotland, i linje med försvarsberedningens rekommendationer".
Skrivelsen är undertecknad av både Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) vilket är ett tydligt besked om den politiska enigheten bakom kravet.
Mer resurser är nästan aldrig den enda lösningen för verksamheter som av olika skäl inte når målen, vare sig man talar om kvalitet eller ekonomi.
Precis som mer pengar inte ensamt löser skolans problem på ön, kommer 500 miljoner mer till sjukvården inte att vara en universallösning. I ett ansträngt läge som dessutom pågått så länge som i den gotländska vården, kan ett stort tillskott av pengar leda till en illusion av att nu är allt löst, nu behöver vi inte tänka på kostnader längre.
500 miljoner är för de allra flesta en otroligt stor mängd pengar och även för vårdens totala kostnad på Gotland på cirka 3 miljarder är det mycket pengar. Man har tidigare beräknat att Gotlands välfärd sammantaget är underfinansierad med 275 miljoner kronor.
Så 500 miljoner i tillskott skulle naturligtvis göra stor skillnad. Men det kräver en noggrann politisk avvägning av vart pengarna ska gå och hanteras för en långsiktigt hållbar verksamhet.
Å andra sidan får man anta att politikerna lagt in lite prutmån i sin begäran.