Under fredagen publicerar Industriföretagen en rapport på och om Gotland: "Konkurrenskraftiga villkor för industrin på Gotland – så skapas förutsättningar för grön omställning.
Rapporten behandlar allt från de prekära förutsättningarna för de branscher som ska leverera råvarorna till den gröna omställningen, som den gotländska stenindustrin – och dess planer på koldioxidlagring – till vikten av en god elförsörjning för Gotland.
Bland de ämnen som Industriföretagen tar upp som viktiga för Gotlands utveckling, finns något som bekräftas av Svenskt Näringslivs enkätsvar om företagsklimatet som också presenterats i veckan. Industriföretagens rapport konstaterar:
"På Gotland har industrin betydande problem med att hitta rätt kompetenser. Utmaningarna är bland annat få industrirelevanta utbildningar och en låg arbetslöshet, cirka 4,7 procent i början av 2023. Dessutom har Gotland speciella utmaningar på grund av sitt ö-läge, där det är minst sagt utmanande att få en arbetskraftsinpendling från närliggande regioner."
Att fler unga gotlänningar ska kunna och vilja välja att gå yrkesutbildningar tycker också företagare som deltagit i Svenskt Näringslivs undersökning.
Detta vore bra inte bara för industrins och andra branschers personalförsörjning utan också för de elever som på goda yrkesutbildningar kan förvärva efterfrågad kompetens och goda förutsättningar till välavlönade jobb. Det är en olycka att svensk utbildningspolitik varit så fokuserad på att göra utbildningarna så teoretiska som möjligt och att praktiska yrkesutbildningar så uppenbart nedvärderats. Det är en olycka för många elever, en olycka för en arbetsmarknad med svåra matchningsproblem och kompetensbrist och en olycka för de företag som behöver rekrytera till verksamheter som växer i betydelse när Sverige ska genomgå en omställning som ställer höga krav bland annat på industrin avseende både produktion och metoder.
Av de elever som avslutar högstadiet så är det mer än en av åtta som inte har betyg som ger dem behörighet till gymnasieskolans nationella program. Än mer alarmerande är att omkring 30 procent av gymnasieeleverna som inte avslutar sina uutbildningar. Det är inte en bra start på yrkeslivet. Av utbud och tidsanda har de vallats in på i hög grad teoretiska utbildningar där de av olika skäl inte når erforderliga start, när goda yrkesutbildningar skulle kunna ge dem både en bra start och självförtroende förankrat i efterfrågad kompetens.
Teknikcollege Gotland, som har motsvarigheter i andra regioner, ägnar sig åt att certifiera goda yrkesutbildningar. Det är en lovande början på samverkan mellan utbildningar och industrin som kan göra svensk utbildning mer ändamålsenlig för både elever och deras framtida arbetsgivare.