Midsommar är väl den svenskaste av alla svenska högtider. Även om sillen, snapsen och mycket annat på matbordet känns igen från både jul- som påskfirandet så blir det något speciellt när man kan sitta ute och avnjuta läckerheterna. Ja, kanske inte alltid, men planen brukar vara att sitta ute, även om både väder och vissa inslag av djurlivet kan ställa till det. Såg någon som skämtat till det och skapat en midsommardrink som innehöll regnvatten och hade en mygga käckt på glaskanten.
Nu verkar midsommarvädret på ön bli riktigt bra, om väderprognoserna nu stämmer. Betydligt bättre än den midsommaren vi tvingades byta plats då temperaturen var närmare noll än femton.
Midsommar skiljer sig också från de andra högtiderna då firandet inte sker inom familjen. Många som blir ensamma under jul och påsk slipper det under midsommarfirandet. Runt om i landet kan man också välja att fira midsommar tillsammans med många andra. I gårdagens GT kunde vi ta del av 16 olika ställen där man kan vara med och både klä och dansa kring midsommarstången, och jag vet att det finns fler.
Men midsommar är också början på sommaren för oss som inte har sommarlov. Många går på semester veckan efter midsommar samtidigt som andra börjar sina sommarjobb. Något som brukar ge ny dynamik till arbetsplatserna.
Även politikerna får möjlighet att ta semester. I år ser det ut som om den kan bli utan avbrott för onödiga omröstningar till skillnad från förra året. Nu var det på det berömda håret att riksdagsledamöterna kunde lämna riksdagen utan inbokade återbesök. Men vi går ju mot ett val i september och politikernas semester lär innehålla en hel del valarbete, så någon längre tid i hängmattan lär det inte bli ändå.
Även här på Gotland får politikerna ta sommarledigt från sina uppdrag i regionen, men som jag nyss skrev, lär ledigheten innehålla en hel del annat politiskt arbete då vi har en pågående valrörelse. Dessutom har ju de flesta ”vanliga” jobb som de också behöver förhålla sig till.
Vi får inte heller glömma Almedalsveckan som trots färre antal dagar blir hektiskt för många av våra folkvalda. Det kommer bli intressant att se hur det nya komprimerade formatet fungerar. Troligen kommer det vara ett stort mediepådrag, även om många mediehus sagt sig dra ner på närvaron. Det är ju trots allt valår och då är media mer på hugget än annars.
Men att det är valår kan ge en falsk bild av intresset inför nästa års politikervecka. Då kommer det hela dessutom att starta redan veckan efter midsommar, vilket gör det svårare att utvärdera utfallet. Är det flytten eller att det inte är valår som förändrar intresset från politiker, utställare och publik.
För mig innebär det komprimerade programmet att det blir mer hektiskt, och möjligheten att ha koll på alla talen samtidigt som jag kan besöka intressanta seminarier känns omöjlig. Så det blir att prioritera.
Men innan Almedalsveckan, semester och slutspurten i valrörelsen står en långhelg och midsommar på lut.
Därmed passar redaktionen på att önska alla er läsare en riktigt fin midsommar.