Medan coronakrisen drar till sig det mesta av vår uppmärksamhet så fortskrider ändå de problem som vi levde med innan viruset. Risken är naturligtvis stor att dessa problem förvärras under pandemin. Det gäller exempelvis migrationen och integrationen.
Sverige har tagit emot och gett uppehållstillstånd till hundratusentals asylsökande och anhöriga, som vi sedan i stor utsträckning misslyckats med att integrera. Johan Eklund och Johan P Larsson publicerade nyligen en studie – "När blir utrikes födda självförsörjande?" – där de fann att det tar 12-13 år för hälften av de utrikesfödda att uppnå den låga nettolönen 12 600 kronor i månaden:
"År 2016 var drygt 600 000 utrikes födda i arbetsför ålder inte självförsörjande."
Detta är naturligtvis en enorm belastning för ett samhälle och sammanhållningen i det. Sedan 2016 har Sverige dessutom delat ut ovanligt många uppehållstillstånd. Och coronakrisen slår nu hårt mot branscher som ofta är en väg in på arbetsmarknaden för nykomlingar, som hotell och restauranger.
Allting tyder på att studiens oroväckande fakta skulle förvärras om de kunde uppdateras.
Så vad händer nu? Ja, i skuggan av coronakrisen pågår faktiskt verksamhet i den migrationspolitiska kommittén som ska formulera en ny hållbar politik, vilket TT kunde rapportera om i går. Kommittén har nu fått ett tjänstemannaförslag som utgångspunkt för vidare samtal och förhandlingar och detta tjänstemannaförslag verkar faktiskt oväntat vettigt. Moderaterna, som förespråkar en mer restriktiv migrationspolitik, säger sig vara positivt överraskade. Enligt TT innehåller förslaget: "bland annat tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel, språk- och samhällskunskapskrav för att få permanent uppehållstillstånd och försörjningskrav för anhöriginvandring".
Vänsterpartiet och Miljöpartiet är, som förväntat, kritiska till tjänstemannaförslaget. Centerpartiet lär väl sälla sig till dem, även om partiet varit ob´vanligt tystlåtet på senare tid i denna fråga.
Avgörande blir dock, med nuvarande parlamentariska förutsättningar, hur Socialdemokraterna ställer sig. Och som så ofta nuförtiden tycks partiet sakna egna övertygelser. Partiets företrädare i kommittén Rikard Larsson (S) säger till TT:
– Jag tror att man ska hålla de här diskussionerna inom kommittén och inte föra dem i media.
Men enligt de andra partiernas företrädare har S inget att komma med ens under kommitténs interna möten.
Jag fruktar att Socialdemokraterna kommer att låta maktpolitiska hänsyn diktera agendan. Och då ligger det nära till hands att hålla sig väl med C och MP.