Miljöbalken behöver ändras nu

Om inte krig är ett särskilt skäl, vad är det då?

Bör revideras.

Bör revideras.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2023-04-15 08:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I hela EU finns ungefär tio försöksanläggningar för artilleriammunition och missiler. På grund av kriget i Ukraina är dessa fullbokade i månader framöver. Därför hade det varit bra att använda försöksanläggningen i Karlskoga lite mer. Men icke.

Vapen- och ammunitionsfabrikerna i världen går på högvarv. Dels på grund av Ukrainakrigets omedelbara effekter – krig förbrukar ammunition – och dels på grund av att kriget synliggjort den försvarsskuld många europeiska länder arbetat upp. Nedrustningen som gjordes med den eviga freden i åtanke måste nu korrigeras. Det är således hög efterfrågan på krigsmateriel.

Bofors i Karlskoga är ett av de företag som känt av den ökade orderingången. Men både vapen och ammunition måste testas innan leverans. Vid produktion av exempelvis granater testas tio till femton av 1000 producerade enheter. Ökad efterfrågan innebär alltså ökat behov av provskjutning.

Men här hugger Bofors i sten. Länsstyrelsen säger nej till företagets önskan om att få provskjuta även på helgerna. Företagets miljötillstånd medger nämligen inte skjutning på helgerna såvida det inte finns ”särskilda skäl”.

Länsstyrelsen gör emellertid bedömningen att rådande säkerhetspolitiska läge inte är ett särskilt skäl. "Om det här inte utgör ett särskilt skäl så vet jag inte vad som gör det", säger företagets vd Stefan Krol till Sveriges Radio.

Krol har rätt. Om inte krig i Europa och vårt behov av att rusta upp lever upp till Miljöbalkens krav för att utgöra ett särskilt skäl, vad är det då som krävs? Det är inte konstigt att Försvarsmakten hemställt hos regeringen om att slippa miljöprövningar för sin verksamhet.

Liknande krav och synpunkter har på senare år kommit från både gruvnäring och vindkraftsbolag. Miljöbalken harmonierar inte med verkligheten och omöjliggör satsningar, oavsett om de är bra eller dåliga för miljön eller hur angelägna de är.

Krav på gräddfiler ska givetvis inte hörsammas. Det är inte bara dessa som har problem med miljöbalken. Det har alla. Att de orimliga konsekvenserna börjar uppmärksammas först nu beror på att större företag och även försvaret nu har samma problem som mindre mer tystlåtna företag haft sedan 1998 då miljöbalken inrättades.

Därför måste hela miljöbalken göras om från grunden. Detta betyder dock inte att miljöprövningar ska bli laglöst land. Just därför är det bråttom att börja med reformarbetet. Tidsutdräkt innebär inte bara konsekvenser för företagen, utan även för den allmänna opinionen. Ju längre pendeln dras åt ena hållet, desto längre slår den åt andra hållet. Även inom opinion och lagstiftning. För varje nyhet om miljöbalkens alltmer absurda konsekvenser minskar respekten för miljön.

Att låta miljöbalken vara innebär att pendeln fortsätter dras ännu längre, och när den väl slår över riskerar vi att få en situation som på allvar är skadlig för miljön. Miljöarbetet är för viktigt för att återkommande präglas av extremer och obalanser. Därför måste miljöbalken ändras nu.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.