Förlaget är finansiellt ansvarslöst och förhandlingsmetoden via media tyder på bristande tillit till partiets regeringspartner.
Budgetstriden går in i andra ronden då Miljöpartiet offentligt ställer krav på att höstbudgeten ska innehålla omfattande klimatåtgärder. Till Aftonbladet (19/8) säger partiets miljöpolitiska talesperson Karolina Skog att Sverige bör nyttja vår internationellt sett låga statsskuld och vårt goda ränteläge. Hon anser att regeringen bör rucka på det finanspolitiska ramverket och ta lån på samma sätt som under coronakrisen.
Exakt hur mycket pengar som skulle lånas kan inte Skog ge besked om, men hon säger att det rör sig om ”många, många miljarder”. Samma morgon sa partiets språkrör, tillika klimat- och miljöminister, Per Bolund i Sveriges Radio att han vill satsa 100 miljarder kronor på gröna investeringar. Helt klart kommer det inte bli små summor.
Att Miljöpartiet väljer att gå till pressen med sitt budgetbud är anmärkningsvärt då partiet sitter i regeringen. Liksom alla andra regeringsbeslut, ska budgetpropositionen läggas fram av regeringen gemensamt. Förhandlingarna brukar därför skötas bakom lyckta dörrar så att alla statsråd sedan ska kunna stå bakom budgeten i sin helhet.
Det går väl an att stödpartierna Centern och Vänstern försöker stärka sitt inflytande genom att söka stöd från väljaropinionen. Men att Miljöpartiet gör så skadar regeringens trovärdighet. Det kan också vara ett tecken på att partiledningen tvivlar på att dess motstånd mot Centerpartiets krav kring strandskydd och äganderätt i skog, kommer hörsammas av Socialdemokraterna. Otvivelaktigt är att regeringssamarbetet knappast kan vara i god form.
Vad värre är att själva förslaget riskerar att ruinera Sveriges statsfinanser. Vi har redan tagit lån på en sällan tidigare skådad nivå under coronapandemin. Tvärtemot vad Karolina Skog påstår kan detta inte tas som intäkt för att sådana underskott ska normaliseras. Det är i stället ett tecken på hur unik coronakrisen har varit.
Stödåtgärderna var en ren förlust i monetära termer, och endast hanterbara eftersom krisen är temporär. De var dock nödvändiga då alternativet var en total utslagning av stora delar av ekonomin. Detta till skillnad från klimatkrisen som även enligt de mest positiva beräkningarna kommer fortgå i många decennier.
Nu när coronakrisen börjat avta är det dags att börja betala tillbaka lånen och balansera budgeten. Annars kommer vi inte kunna behålla låg statsskuld och låga räntor. Det innebär inte att det inte finns behov av eller möjligheter för investeringar. Men de måste vara väl avvägda och samhällsekonomiskt lönsamma.
Miljöpartiet tycks snarare vilja se fler improduktiva utbildningsplatser och subventioner till företag. Genom detta budgetutspel underminerar Miljöpartiet inte bara regeringens, utan även Sveriges förtroende.