Som vanligt har budgetens alla små godispåsar redan delats ut av regeringens företrädare, mer intressant är att följa debatten med anledning av propositionen. En proposition som är sammansatt utifrån olika önskemål för att göra den så acceptabel som möjligt för de partier vars röster man hoppas på för att få igenom budgeten.
I debatten kan vi få en hint om hur troligt är att Löfven och Andersson lyckas.
I helgen hotade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi med att Miljöpartiet kan lämna regeringen om Centerpartiets politik för skogen och strandskyddet får stöd av Socialdemokraterna. Miljöpartiet som har stöd av cirka fyra procent av Sveriges väljare har som bekant en miljöpolitik som provocerar många och som anses utgå från ett storstadsperspektiv.
Med det i åtanke ser nog många, även socialdemokrater, detta som ett löfte mer än ett hot.
Det talas ju annars mest om vilket val Centerpartiet ska göra, Löfven eller firma Kristersson & Åkesson. Men Socialdemokraterna behöver också välja vilket miljöparti de helst samarbetar med. Det går ju inte att driva MP-politik och C-politik samtidigt i frågor som rör skogen, strandskyddet samt industrins och landsbygdernas roll i den gröna omställningen.
Miljöpartiet har också svårt att ställa krav eller beskylla andra för att ställa ultimatum när sanningen är att det finns en överenskommelse som Miljöpartiet i efterhand fick backa från när medlemmarna sa stopp.
Som Annie Lööf twittrade efter att ha läst intervjun med Märta Stenevi i GöteborgsPosten: "Nu är det ju inget ultimatum utan en överenskommelse som MP:s statsminister, i vars regering de sitter, sagt att han kommer hedra och genomföra. Innan MP valde att sätta sig i regeringen. Nu pågår viktiga förhandlingar, låt oss fokusera på dem”.
På regionfullmäktiges sammanträde i dag finns inga ärenden med så stor dignitet som budget. Det man mest kan hoppas på är en konstruktiv debatt kring frågan hur gotländsk skola ska fungera framöver.
Eftersom beslutet som togs om skolorganisationen i våras har stöd av alla utom Moderaterna och Liberalerna, lär det överleva ett eventuellt maktskifte. Något som är positivt både för kontinuiteten och för att man inte behöver bolla frågan mellan mandatperiodernas som en het politisk potatis.
Ärendet i dag handlar om barn- och utbildningsnämndens prognosticerade bokslut för året. Ska man beviljas tilläggsanslag eller ska ett underskott accepteras och i så fall hur stort? De rödgröna och Sverigedemokraterna röstade vid regionstyrelsen igenom att nämnden får göra ett underskott på 17 miljoner medan Allianspartierna menar att nämnden själv säger att det räcker med cirka hälften.
Förhoppningsvis blir det en konstruktiv debatt kring frågan i dag där de olika alternativen blir tydligare.
Kanske får vi också besked om när fullmäktiges sammanträden kan bli fysiska igen.