Bland ståtliga orkidéer, fuchsia och novemberkaktusar som ännu bidar sin tid står pelargonen där i sin enkelhet och övertrumfar dem alla, för sin historia.
Jag fick pelargonsticklingar från en kvinna vars mormor var en Buskas, född Hoas. Karaktäristiska namn med rötter i Gammalsvenskby, Ukraina. När mormodern lämnade byn 1929 tog hon med blomskott till Sverige precis som många andra kvinnor i byn gjorde. Nu har min Svenskbypelargon rotat sig och tanken svindlar när jag tänker på hur mäktigt det egentligen är.
Platsen varifrån den kommer håller på att fullständigt förstöras av Vladimir Putins bisarra idé att återskapa en tid som sprungit ifrån honom. Föreningen Svenskbybornas ordförande Sofia Hoas står i tät förbindelse med platsen i Ukraina där så många gotlänningar har sina rötter. Det kommer ideliga rapporter om att Ryssland fortsätter sina terrorbombningar av byn. ”Fler bostadshus har brunnit. En rysk raketattack ödelade bland annat sjukhuset i en av de grannbyar många internflyktingar från byn bor i”, löd en skildring den 19 september. Det finns inga militära mål, men byn attackeras. Det finns nu bara ett 80-tal bybor kvar. De vägrar att lämna byn.
I början på september beslutade regeringen att ge två miljoner kronor till Gammalsvenskby för att täcka akuta behov för invånarna under vintern. Nu är arbetet igång med att hantera stödet, med Sofia Hoas och Peter Knutas hjälp från föreningen Svenskbyborna.
Så här redogör Sofia Hoas för nuläget:
– Det bodde ca 2 300 i byn innan kriget. Ungefär 900 personer är kvar i närområdet, utspridda i byar och en storstad som föreningen har kontakt med, via nyckelpersoner på plats. Sedan finns det fler i övriga Ukraina, Polen samt en del i Sverige. Antalet fluktuerar hela tiden. Många som var på Gotland har återvänt för att de vill vara förenade med sina familjer. Männen får inte lämna Ukraina. För närvarande finns på Gotland 11 svenskbyättlingar som flytt från kriget. De flesta har för avsikt att återvända.
Hur tänker du, Sofia, kring återuppbyggnaden – vilka ska göra den? Hur mycket pengar skulle egentligen behövas för att återställa byn med det antal hus, vägar, kyrka, kommunhus, skola - allt som gått förlorat?
– I vårt projekt ska vi jobba med detta. Med hjälp av svenska kulturmiljövårdare och landsbygdsutvecklare ska vi ta fram en lokal utvecklingsplan med fokus på kulturarv, men i dialog med byborna och Berislavs kommun som Gammalsvenskby tillhör. Berislav har med medel från Nederländerna tagit fram en återuppbyggnadsplan för infrastruktur, med kostnadsberäkningar. Den använder vi som grund för vårt fördjupande arbete kring kulturarvet. Vi kommer att ta fram en grov kostnadsberäkning för att återställa byn utifrån vårt fokus. Det handlar om mycket stora pengar så klart.
Vad är det som ska resa sig ur askan? Hur ser din vision ut?
– Det är viktigt att ta vara på byns svenska historia. Behålla det kulturhistoriska värdet och känslan. Det handlar både om bybornas identitet och om möjligheten att skapa en framtida besöksnäring. Ta reda på om bredband i byn kan locka tillbaka yngre att bo och etablera sig på landsbygderna.
Pelargoner har också en roll i dramat. Sofias syster Margareta Hoas har dragit in 25 000 kronor till byborna sedan kriget startade. Hon har sålt Svenskbypelargoner vid Lilla Bjers och för varje pelargon har 50 kronor gått till Ukraina. "Många som inte känner till historien om byn får i sig den, med hjälp av blomman", säger hon.
Mårbackapelargon i all ära men den finaste av pelargoner är den som står upp mot Putin.