Mobilitetsveckan är ett europeiskt initiativ där det är meningen att man även på lokal nivå ska resonera om vägen till hållbara resor och transporter.
Trafikverket skriver att det kan handla "exempelvis om aktiviteter inom kollektivtrafik, gång och cykel, men också resfria möten, samåkning, bilpooler, sparsam körning och trafikplanering för attraktiva tätorter".
På Gotland finns för all del anledning att tala om alla dessa ämnen. Även om exempelvis bilpooler är något som det länge talats massor om, utan att det blivit så hemskt mycket av det. Kollektivtrafiken är ett problembarn på Gotland, där resandet är litet trots att avgiftsfinansieringen är låg. Gotland skulle behöva nya idéer om hur resande för billösa kan bedrivas. Kanske kan förarlösa fordon bli en del av lösningen i framtiden, på en ö där befolkningen är osedvanligt utspridd.
Men Gotland har också speciella förutsättningar jämfört med andra regioner och kommuner. Ön kan inte nås med järnväg, buss eller bil. Färdmedlen till ön är bränsleslukande snabbfärjor eller det flyg som kommit att associeras med skam.
Inför mobilitetsveckan, som startar den 16 september, skriver Region Gotland på sin hemsida:
"Under Mobilitetsveckan uppmärksammar Region Gotland på bred front hållbart resande och fossilfria transporter. [...] Varje år har kampanjen ett tema och slogan. 2021 års tema är Hållbar mobilitet - sunt och tryggt och har en slogan som säger Res hållbart, håll dig frisk. Håll dig frisk, res hållbart."
Hållbart resande är definitivt i ropet. Men att sälla sig till tidsandan är inte riskfritt för Gotland. Jag ska inte påstå att allmänhetens upptagenhet av hållbart resande hittills har hämmat resandet till Gotland. Tvärtom har ju ön i år överträffat nivåerna från före pandemin, så hotbilden är ju inget oundvikligt faktum. Men klimatfrågan tycks ju inte försvinna i brådrasket och det är ju inte osannolikt att den i framtiden kan komma att ligga Gotland i fatet.
Anläggningar för konferenser och kongresser är numera exempelvis väl spridda över landet. Hur kommer Gotland att kunna hävda sig i konkurrensen på en framtida marknad där evenemangets framräknade klimatpåverkan blivit ett tungt argument vid lokaliseringen för arrangörer som är angelägna om sina gröna referenser?
Region Gotland och alla som verkar här och är beroende av goda och flitigt använda förbindelser med fastlandet har anledning att resonera om hur man på bästa sätt förbereder sig för framtiden.