Stämningen tycks vara god inom Moderaterna, under den arbetsstämma som pågår i Helsingborg. Man får leta lite, för att hitta några verkliga konflikter. En konflikt, av mindre allvarligt slag, gäller synen på relationen med Liberalerna.
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer pekade på att Liberalerna är ett splittrat parti och att dess nya hållning i regeringsfrågan inom kort kan bli föremål för nya strider och omprövning.
– Det är en viktig fråga på vilket sätt de vill ta sig an uppgiften och byta regering.
Benjamin Dousa, tidigare ordförande för Moderata ungdomsförbundet, anser däremot att Liberalerna behöver ingå i basen för en ny regering, bland annat som motvikt mot Sverigedemokraterna som är mer vänster i ekonomiska frågor.
Jag tycker att Moderaterna med fördel kan lägga dessa frågor om det politiska spelet åt sidan. Vi vet inte ens om Liberalerna existerar som riksdagsparti efter valet. Mycket tyder på att det blir så och i så fall blir frågan om relationen med Liberalerna inte längre relevant.
Moderaterna bör göra precis som partiet nu gör under arbetsstämman och koncentrera sig på sakpolitiken. I regeringsfrågan räcker det bra med att man deklarerar och praktiserar en konstruktiv vilja att samarbeta med alla partier som vill ha ett regeringsskifte. Moderaterna har också gjort gemensamma sakpolitiska utspel med KD, L och SD – bland annat i migrationspolitiken – oc det vore värdefullt med fler sådana initiativ innan valet. Men längre än så är det inte ens önskvärt att gå innan vi har ett valresultat, en ny parlamentarisk situation och nya regeringsförhandlingar.
Det blir enklare för Moderaterna att bilda regering om partiet blir Sveriges största, eller åtminstone det klart största ickesocialistiska partiet
I sakpolitiken levererar Moderaterna mycket substans under arbetsstämman, vilket ger en bra bas inför valåret. Stämman sker under parollen "Nu får vi ordning på Sverige" och presenterar skarpa förslag i kampen mot kriminaliteten, som att använda terrorlagstiftning mot de kriminella gängen och att anpassa brottsbalken till en ny verklighet. Partiledaren Ulf Kristersson valde under fredagen att kalla mordet på en 19-årig artist i Hammarby Sjöstad för "inhemsk terrorism":
– Lagstiftningen räcker inte. Polisen gör allt de kan, men det här är inhemsk terrorism, det här sprider skräck i bostadsområden och måste mötas med terrorlagstiftning och då räcker inte de här småförändringarna som den här regeringen envisas med.
Lämpligt nog för en arbetsstämma är ett annat tema för Moderaterna att minska långtidsarbetslösheten och återupprätta arbetslinjen. Det innebär förslag för att göra att det lönar sig mer att arbeta. Dessutom ska kostnaderna sänkas för att anställa någon av de allt fler långtidsarbetslösa, som behöver en framkomlig väg tillbaka till arbetsmarknaden.
Kriminalpolitik och politik för att få fler i arbete får väl sägas tillhöra de moderata profilfrågorna. Men därutöver satsar man under arbetsstämman också på en ny grön politik, präglad av borgerliga värden.
Moderaterna var det parti som hade högst förtroende i klimatfrågan i en undersökning från Demoskop som presenterades i februari. Moderaterna lanserar nu en politik där ett allt större behov av elektricitet, för att ersätta fossila bränslen, ska tillgodoses bland annat med mer kärnkraft, som inte är väderberoende. Skogsbruk och gruvdrift ska kunna bidra till nya klimatsmarta och miljövänliga lösningar och försörja behoven av råmaterial i en ny grön ekonomi, istället för att blockeras in absurdum.
Sverige behöver verkligen en regering med en tydlig agenda för att skapa ordning. Förhoppningsvis kan vi få en sådan efter valet nästa år.