Att det finns problem med brottslighet och framför allt organiserad sådan i Sverige är nog alla rörande överens om. Rättspolitiken kommer bli en av valets största frågor och partierna har under en tid nu tävlat om vem som kan ta de mest hårda tagen mot brottsligheten. Här är Moderaterna dock i en egen liga. Partiets rättspolitiskatalesperson, Johan Forssell, har nog aldrig stött på ett straff han inte vill höja eller en integritetskränkande åtgärd han inte med glädje förespråkar.
I samband med att domen mot den man som mördade Malin Lindström kom den 19/7 valde Moderaterna att ta ännu ett steg i sina hårdare tag. Nu vill man tydligen tillämpa lagstiftning retroaktivt. Att domen mot Malin Lindströms mördare var osmakligt kort, bara 5 år, kan ingen säga emot. Det är klart att det sticker i ögonen och att det irrationella i en bara vill låsa in honom och kasta bort nyckeln. Men samtidigt så måste vi ha högre förväntningar på ett parti som gör anspråk på att vara statsbärande. Enligt svensk grundlag ska brott bedömas efter den lagstiftning som gällde när brottet begicks och straff ska också sättas i enlighet med straffskalor som då var gällande, i detta fall 1996. Detta verkar inte var något som hindrade Moderaterna att på Twitter hävda att det låga straffet som hade utdelats var något som skulle kunna åtgärdas med en reform av brottsbalken.
Om vi för en stund lägger åt sidan det moraliskt tveksamma i att använda ett mord som politiskt slagträ så har vi alltså kommit så långt i Moderaternas populism att man försöker få det att framstå som att de kan bortse från vår grundlag och rättsstatens principer för att fiska röster.
Vi borde egentligen inte vara förvånade, detta är en resa som Moderaterna har varit på en längre tid. Rättssäkerhet, eller den enskildas integritet för den delen, är inget som väger speciellt tungt i de moderata vallöftena. I sitt förslag om visitationszoner vill man att i vissa utpekade områden ge Polisen möjlighet att när som helst och utan att han någon som helst grund för det kunna visitera människor. Man föreslår kameraövervakning till höger och vänster utan att på något sätt föra ett resonemang över individens personliga integritet. Inte heller för man något resonemang om var kameraövervakning fungerar och var den inte fungerar. Dessa två exempel är bara toppen på isberget av allt det som Moderaterna, och andra partier, slänger ur sig i sin hast att vinna tävlingen om vem som kan vara hårdast i rättspolitiken.
Vid en första anblick så låter det såklart bra med hårda tag mot de kriminella som förpestar vårt samhälle och självklart är det så att en viss skärpning av lagstiftning behövs. Samtidigt så måste vi dock också värna vårt öppna samhälle och inte låta oss kasta ut vår rättssäkerhet med badvattnet. Som sagt så måste våra förväntningar på ett statsbärande parti som Moderaterna vara höger, de ska inte kunna komma undan med att ogenomtänkta förslag som riskerar just de öppna samhälle som man säger sig värna.