Moderaterna börjar hitta sig själv

Moderaterna har nu presenterat sitt valmanifest. De delar där partiet är moderat är i mångt och mycket riktigt bra.

Valaffischer till EU-valet från Moderaterna med partiets toppkandidat Tomas Tobé.

Valaffischer till EU-valet från Moderaterna med partiets toppkandidat Tomas Tobé.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2024-05-24 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I sex kapitel går M igenom vad partiet vill göra i EU. Det rör sig om allt från skog och a-traktorer till migration och abort. ”Europavalet är ett värderingsval. Ett val om vilket Europa vi ska vara”, slår man fast.

Även om värderingarna M vill exportera är goda ställer värderingsbiten till det lite. Det är till exempel vanskligt att lyfta abortfrågan och vilja skriva in aborträtten i EU:s motsvarighet till grundlag. Vi vill ju inte att större länder som Italien och Polen ska börja peta i svensk abortlagstiftning, och det är lite väl naivt att tro att debatten kommer hållas så kliniskt kring rätten, inte antal veckor, som M förefaller tro. Vi är ett litet land med i sammanhanget liberala regler som vi ska vara rädda om. Det är trots allt skillnad på att ha rätt och att få rätt.

Det blir också inkonsekvent när M vill använda EU för att tvinga på andra länder svenska uppfattningar samtidigt som man vill behålla svensk självbestämmande i andra frågor. ”Svensk skog. Svenskt självbestämmande”, slår partiet till exempel fast. Likadant med a-traktorer och snus där M vill att EU ska styras av svenska uppfattningar. Å andra sidan handlar ju kampanjen trots allt om att attrahera svenska väljare, och då är det ju naturligt att det blir lite inåtblickande.

Och det bra överträffar det dåliga. Flera punkter i valmanifestet känns till och med skrivna av människor med faktisk sakkunskap. Främst när det gäller miljö och skog. Det märks att M börjar hitta sin identitet i miljöpolitiken. Det förefaller finnas ett mer oberört lugnt i vetskapen att man kan ha en bra miljöpolitik även om Naturskyddsföreningen hävdar annat. 

M tar också spjärn där EU svällt ut. Till exempel dras en lans mot regelkrångel och överdriven byråkrati inom allt från militär rörlighet till jordbrukspolitiken. För varje ny regel som införs vill M ta bort två gamla. Den här tron på individen och värnandet av företagandet är aptitlig.

Säkerheten, både inre och yttre, är en tung bit i manifestet. M vill förebygga irreguljär migration till EU, säkra unionens yttre gränser och öka återvändandet. Man vill också expandera Frontex till runt 30 000 gränsvakter.

M vill därtill öka EU:s förmåga till civil beredskap och krishantering samt förbättra cybersäkerheten. Partiet vill därtill inrätta en europeisk polis samt dra in den fria rörligheten för människor som stämplats som kriminella, även om de inte dömts. Just den idén borde kanske inte ha lämnat ritbordet. 

Det man möjligen kan ha synpunkter på är att M i valkampanjen trummar hårdare för de sämre idéerna än för de bra. Men fokuset på praktiska lösningar kring miljö och konkurrenskraft, självbestämmande, företagsamhet och säkerhet bör ändå vara tilltalande för de borgerliga väljare som söker en balanserad politik i EU.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.