Unga drabbas hårdast av rea på Sverige

Den svaga kronan tillsammans med höga räntor och bostadspriser innebär att unga personer inte har möjlighet att spara.

Höga matpriser, höga räntor och svag krona påverkar unga allra hårdast.

Höga matpriser, höga räntor och svag krona påverkar unga allra hårdast.

Foto: Petter Arvidson

Ledare2023-08-23 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I och med den ekonomiska situationen, med en väldigt svag krona, menar ekonomikommentatorn Alexander Norén att det är rea på Sverige. Vill man köpa svenska bostäder med euro så är det ett guldläge. Samtidigt florerar tips på hur mycket man ska kunna spara per månad för att ”förverkliga sina drömmar i framtiden”. Mycket av detta är riktat mot unga, men sanningen är den att i dagens ekonomiska läge drabbas unga så pass hårt att förverkligandet av drömmar i framtiden bytts ut mot att överleva månaden ut. 

Det har tidigare i år satsats på att lära unga om hur de kan tänka gällande sin ekonomi. Det är ett gensvar på den ökade oron som många unga har över sin privatekonomi, där sparandet också minskar. Många appar och banker marknadsför olika typer av tjänster för att unga ska få koll på sin ekonomi. 

Men att gå ut med kampanjer från bankerna i det här läget om att man ska spara mer är inte hållbart. Det är klart att banker vill att man ska ha sina pengar hos dem. Då kan de låna ut pengar till andra som behöver dem och tjäna massvis på de extremt höga räntorna just nu. Hela systemet är riggat för att utnyttja svaga människor. Och forskningen visar att unga kvinnor drabbas allra hårdast. Men det är så banker tjänar pengar. Så det är egentligen inget nytt. 

Det som dock är svårt att förstå i den här situationen är att många som arbetar med dessa frågor inte förstår hur tufft unga har det under dessa förhållanden. Hela debatten är verklighetsfrånvänd. Det hade man kanske förväntat sig av Moderaterna som verkar tro att pengar regnar från himlen om man så önskar. Men klimatet har blivit så hårt. Överallt man går så nästintill mobbas man till att spara mer pengar. Men hur är tanken att det ska fungera när unga knappt har råd att köpa mat längre? På Netflix marknadsförs serier om hur man blir rik. Som självklart får bra tittarsiffror. Vem vill inte vara rik? Men det är inte rimligt i dagsläget. 

Det som saknas i debatten är hur vi ska göra för att unga personer ska ha råd att leva, och i framtiden förhoppningsvis kunna förverkliga sina drömmar. Att spara pengar som inte finns är inte hållbart. Att investera i en bostad är i dagsläget inte heller särskilt gynnsamt. Många går på knäna rent ekonomiskt och diskussionerna behöver handla mer om det - hur löser vi detta? Hur skapar vi framtidshopp? Hur säkerställer vi att unga personer har råd att köpa mat och leva först och främst, för att sedan kunna spara? Förhoppningsvis inkluderas detta i debatten framöver. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.