Hur man än mäter så visar alla indikatorer på att världen har blivit mindre demokratisk. Det är så deprimerande nyheter att man inte vet vart man ska ta vägen. Även om det finns många aspekter av världen som går mot en mer positiv utveckling så är demokratins minskande i världen inte bara oroväckande. Det är också vårt fel.
Tankarna förs till Hans Rosling och hur han konstant försökte påminna oss med statistik om att världen blivit bättre. Det är i sådana här stunder som han saknas extra mycket. Han kämpade mot ignorans och för att personer skulle förstå världen utifrån hur den faktiskt såg ut, utan fördomar. Kanske skulle han i ett sådant här läge inge hopp till alla oss som känner uppgivenhet? Skulle han berätta om hur det kommer se ut i framtiden och vad vi konkret borde göra för att säkra upp demokratin i världen? Kanske hade han kunnat varna svenska folket om vilka beslut vi borde vara mer kritiska till.
Det är tyvärr delvis vårt fel att demokratin minskar. Hur vi röstar och vilka partier som normaliseras i samhället har en stor påverkan på en stats betyg för demokrati. Det är viktigt att komma ihåg att demokrati inte är ett tillstånd, utan det är en fortsatt process. Slappnar man av alltför mycket finns det alltid antidemokratiska krafter som står redo att ta över. I sådana här stunder är det så lätt att tänka att anledningen till att demokratin minskar i världen beror på krig, konflikt och andra länder, men en av de stora anledningarna är också ökad populism, bland annat i Europa.
Med förslag från regeringen som hotar public service är knappast steg i rätt riktning. Sverigedemokraternas inflytande och Moderaternas förmåga att vända kappan efter den kalla högervinden har tillåtit helt absurda förslag att ta sig in i Tidöavtalet. Många av dem hotar direkt civilsamhället, biståndet, barns rättigheter och folkrätten. Att dessutom låta sig styras av Turkiet kan inte heller sluta väl. När Erdogan konstant flyttar fram mållinjen för vårt Nato-medlemskap så är det inte svårt att se att kraven som ställs är mer och mer antidemokratiska. Förhandlar man med en auktoritär stat är det viktigt att sätta ned foten – något Kristersson misslyckats med. Det kan tyckas vara små ändringar, men demokratier avvecklas sällan över en natt.
Att Elon Musk köpt Twitter är också en stor riskfaktor, som många skrattat bort. Han kommer inte längre filtrera bort eller flagga för felaktig eller känslig information. Tidigare granskningar visar att man köpt reklaminformation som man vet är felaktig för att kunna marknadsföra den innan val i vissa socialt utsatta områden. Sociala medier har, vare sig vi vill det eller inte, stort inflytande på våra val. Det är förmodligen också varför Moderaterna är så populära bland unga – de använder TikTok i väldig stor utsträckning. Twitters nya omställning innebär att det är fritt fram för både Ryssland och Kina att sprida falsk information. I och med att Twitter inte längre kommer driva rättsfall i syfte att försvara och stå upp för yttrandefriheten innebär det en större risk gentemot regimkritiska användare. Det är en hal backe och det går snabbt utför.
Det är viktigt att vi alla värnar om demokratin och aldrig tar den för givet. Vi behöver stå upp för den dagligen. Det innebär att kritisera antidemokratiska beslut, även här i Sverige. Vi behöver också rösta på partier som inte vill införa politik som polariserar grupper. Bara för att ett parti är demokratiskt valda så innebär inte det att de för en demokratisk agenda.