Mörkare morgondag med statliga färjor

Gotlandstrafiken ska na något mer än en operatör vars främsta syfte är att begränsa statens kostnader.

Skymmer det över havet?

Skymmer det över havet?

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Ledare2021-09-13 19:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag hade ju allra helst sett en ordning med konkurrerande färjeföretag där statens subventioner följde resenärerna. Det har jag skrivit förr och det har gett lika mycket effekt som om jag hojtat det på Martebo myr. Det finns inte heller nu, inför nästa upphandling, överhuvudtaget på kartan. Tyvärr.

Än värre är att det inte är säkert att det överhuvudtaget blir någon upphandling. I veckan ska Trafikverket presentera hur den ser på framtiden för färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet. Trafikverket kan komma att ta ställning för att färjetrafiken förstatligas.

Jag förstår varför statliga färjor överhuvudtaget kom på tapeten. Staten behövde förstärka sin förhandlingsposition inför upphandlingar som blivit tämligen ensidiga. Då behöver man ett alternativ att hota med, som dessutom ger en bild av vad kostnaden skulle kunna bli, vilket kan användas som argument.

Men det vore en förfärlig idé att faktiskt realisera planer på ett statligt övertagande. Det är ännu naturligtvis inte klart hur dagens trafik skulle påverkas och eventuellt förändras för resenärer och fraktkunder om man valde den vägen. Men det värsta på sikt är att en aktör som vill utveckla trafiken skulle ersättas av en statisk driftoperatör utan andra egna intressen än kostnadsminimering.

Antag att Gotlandstrafiken hade förstatligats redan för några decennier sedan. Hade trafiken i så fall genomgått den utveckling som bland annat inneburit snabbare förbindelser mellan Gotland och fastlandet? Hur många skulle då ha valt att bosätta sig här? Hur skulle näringslivet på ön då ha utvecklats? Hade Gotland då kunnat trots trenden mot urbanisering och fått uppleva hur befolkningen ökade?

Jag tror inte det. Jag tror att om staten tagit över trafiken, så hade den fortsatt att driva den ungefär som den bedrevs vid övertagandet. Jag tror dessutom att detta hade varit förödande för Gotlands utveckling. Ön hade i dag varit mer glesbefolkad, mindre besökt och utan att dynamiskt näringsliv.

Jag vill att färjetrafiken ska bedrivas av någon som har ett tydligt intresse av att locka fler kunder och utveckla trafiken.

När staten funderar på att ta över färjetrafiken så är det inte för Gotlands skull utan för statens egen skull. Är inte detta faktum nästan tillräckligt information för att förstå att statlig drift av färjetrafiken inte vore bra för Gotland.

Naturligtvis kan statligt övertagande också innebära att man sänker ambitionerna för trafiken, med hänvisning bland annat till koldioxidutsläppen. Gotland har all anledning att ta strid för att Regionen inte ska behöva vara den enda som tvingas uppleva hur förbindelserna med omvärlden försämras.