Mörkt facit för 2023 – en i veckan har dött på jobbet

Olyckor går inte att helt undvika, men med ett fungerande arbetsmiljöarbete minskar man riskerna betydligt.

Fem personer omkom i måndagens arbetsplatsolycka i Sundbyberg utanför Stockholm då en bygghiss rasade 20 meter.

Fem personer omkom i måndagens arbetsplatsolycka i Sundbyberg utanför Stockholm då en bygghiss rasade 20 meter.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2023-12-14 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Olyckan där fem personer dog efter att en bygghiss rasat 20 meter är outhärdlig att tänka på. Några sekunder och fem människoliv är släckta. Fem anställda, fem arbetskamrater, fem vänner och släktingar.

Vad som orsakade hissolyckan i Sundbyberg vet ingen ännu. Händelsen utreds av både Arbetsmiljöverket och polisen. Hissen är en vanlig modell på svenska byggen och ska klara 23 personer och 2 100 kilo.

2023 visar sig bli ett mörkt år för antalet döda i arbetet. En person i veckan har inte kommit hem från jobbet i år. 

Oroande är att det handlar om många unga, åtta personer under 24 år i år. Byggbranschen är generellt klart överrepresenterad med fall- och klämolyckor, men även lantbruket är en utsatt bransch. Här finns ofta många maskiner där olyckan kan vara framme plus att man ofta jobbar ensam på gårdarna.

Dödsolyckor skapar av naturliga skäl stor upprördhet och bedrövelse. Svårare är det att få grepp om vad en återkommande och långvarig belastning har för inverkan på människors välmående och livslängd.

För att i möjligaste mån kunna förutse och förebygga risker i arbetsmiljön finns rutiner och regler för hur arbetsgivare och anställda ska jobba med just detta. 

Det systematiska arbetsmiljöarbetet gör att arbetsmiljön ständigt är på agendan och att riskerna minskar för olyckor och ohälsa. Det kan tyckas överdrivet att i olika situationer tänka ut alla möjliga risker som kan uppstå, men det är precis det som är själva vitsen med arbetet. 

Att förutse alla möjliga, och ibland till synes omöjliga, risker som kan bli följden av en förändring, införande av nya maskiner och arbetssätt. Den arbetsgivare som har skyddsombud och fackliga företrädare som gör sitt jobb är att gratulera. 

Den arbetsgivare som suckar över skyddsombud och fackliga företrädare som "letar fel" i en riskbedömning behöver läsa på om sitt ansvar för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

För det är precis det man ska göra, leta efter sånt som kan gå fel. För att förebygga att det händer. Skyddsombud och fackliga företrädare är inte en motpart när det handlar om arbetsmiljöfrågor, där samverkar man för att tillsammans skapa goda förutsättningar.

Regler och rutiner för arbetsmiljöarbetet finns alltså redan. Problem uppstår som i alla andra sammanhang när man struntar i regler och rutiner.

Därför är Arbetsmiljöverkets tillsyn avgörande och något man bör se som en hjälp att göra rätt. 

Debatten kring arbetsmiljön inom politiken har den senaste tiden till stor del handlar om vem som ska ha rätt att utse skyddsombud. En debatt som är ganska onödig eftersom oavsett vem som har utsett ett skyddsombud har det att följa samma lagar och samma regler.

Från fackligt håll har man pekat på att man inte är skyddad av Förtroendemannalagen om man inte är vald av en facklig organisation och det stämmer. 

"Med en motvillig arbetsgivare kan skyddsombudet råka ut för sådant som utebliven löneförhöjning, omplacering eller till och med uppsägning" säger Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt och författare till boken Skyddsombudsrätt till Arbetsvärlden.

Men enligt lagen har man inte rätt att hindra ett skyddsombud att fullfölja sitt uppdrag, oavsett av vem man är utsedd, så frågan är vilka situationer där just förtroendemannaskyddet blir aktuellt.

Arbetsmiljöfrågor är oerhört viktiga och här finns många mer konkreta problem att ta itu med än att pinka revir för principer.

GOTLÄNNINGEN

 Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.