Mp:s flyktingpolitik är vare sig rättvis eller human

Miljöpartiet kan inte längre tillåtas diktera vare sig svensk flyktingpolitik eller hur ordet humant ska definieras.

Socialdemokraterna kan inte längre låta Miljöpartiet diktera flyktingpolitiken.

Socialdemokraterna kan inte längre låta Miljöpartiet diktera flyktingpolitiken.

Foto: Emrah Gurel/TT

Ledare2020-06-26 20:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hur definieras egentligen vem som är en flykting? Måste man fly från riktig förföljelse som den definieras i lagens mening, eller räcker det med att önska sig ett bättre liv i ett rikare land för sig och sin familj? Hur definieras vem som är barn? Finns det en åldersgräns, och får denna i så fall kontrolleras? Eller kan alla som har föräldrar, levande eller döda, i evighet identifiera sig som barn? 

Detta är grundläggande frågor att reda ut när flyktingpolitik diskuteras med Miljöpartiet. Mp: s svar tycks nämligen vara: Alla som vill kan definiera sig som flyktingar och som barn som det passar dem. Att påstå annat är inhumant. Att be dem styrka några uppgifter är också inhumant. Att få sin sak prövad rättsligt i samtliga instanser och sedan få nej är inhumant. Att inte ges oändligt många chanser till asyl i Sverige är inhumant. Ja, allt som inte Mp håller med om är inhumant. 

Trots att Miljöpartiet enligt den senaste Novusmätningen bara har 3,4 procent av väljarnas stöd har de i princip fått diktera svensk migrationspolitik de senaste åren. Resultatet har varit att Sverige har haft ett långt mer generöst mottagande än övriga länder i Europa. Både vad gäller antal flyktingar, sociala förmåner och möjligheten att ta hit anhöriga. Samtidigt har kraven på motprestation varit i princip obefintliga. Det har inte funnits några krav på att man ska kunna styrka sin identitet, inte heller på att man ska kunna styrka sin ålder för att få ta del av de synnerligen generösa villkor som vikts för barn under 18 år. Inte heller på att man själv ska kunna försörja de anhöriga man sedan tar hit. Ej heller på att man inte ska åka på semester till ett land man säger sig ha flytt från. 

Samtidigt skakas landet av integrationsproblem, utanförskap och gängbrottslighet. Sverige kommer att behöva lång tid, kanske generationer, för att reda ut problemen.

Svensk migrationspolitik de senaste åren kan sålunda bäst beskrivas som en salig röra. Ett nej har sällan varit ett nej. De mest sårbara och behövande flyktingarna, kvinnor och barn, har lämnats åt sitt öde i flyktingläger och oroshärdar medan fokus och enorma resurser har lagts på unga män som tagit sig hit.

Bäst illustreras detta av den så kallade gymnasielagen, som regeringen fick igenom med Centerpartiets hjälp, där 9 000 afghanska män och pojkar sorterades ut för att särbehandlas från övriga asylsökande och gavs en ny chans att stanna i Sverige genom studier och jobb, trots att de funnits sakna asylskäl. Att ge specialbehandling till den grupp som skriker högst snarare än att hjälpa dem som behöver det mest kan knappast kallas vare sig rättvist eller humant. 

En färsk undersökning från DN/Ipsos visar att sex av tio av de tillfrågade nu vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar, och att nästan två av tre vill se ett tak för det svenska flyktingmottagandet. Tvärtemot Mp:s politik. 

För tillfället pågår förhandlingarna för fullt om hur asylinvandringen i Sverige ska se ut framöver. Efter flyktingkrisen 2015 skärptes flyktinglagen och det blev svårare att få uppehållstillstånd i Sverige. Men migrationslagen är tillfällig och gäller bara fram till sommaren 2021. Därför försöker nu en migrationskommitté att enas om en ny lag.

Socialdemokraterna har nu närmat sig Moderaterna och går med på att det ska finnas ett tak för hur många flyktingar Sverige ska ta emot. Vidare ställer de sig bakom tillfälliga uppehållstillstånd. Enligt källor till Expressen (26/6) har S ägnat fredagen åt att förhandla med de forna allianspartierna bakom Mp: s rygg.

Detta har fått Mp att gå i taket, då de inte vill höra talas om några begränsningar i asylpolitiken. Om flyktingpolitiken inte är vad Mp anser vara human kan de komma att lämna regeringssamarbetet, i alla fall om man ska tro Grön Ungdoms språkrör David Ling. 

Det får de gärna göra, men det återstår att se. S har tillsammans med C och L på senare tid blidkat Mp både med att gå vidare med planerna på höghastighetståg och dessutom inrättat ett klimatkollegium inom regeringskansliet. Det kan mycket väl tolkas som plåster på såren för Mp i gengäld för att S avser köra över dem i migrationsfrågan. Det vore i så fall på tiden. Mp har alltför länge kidnappat inte bara flyktingpolitiken utan även definitionen på vad som är humant, lakat ur begreppet och tänjt det bortom rimlighetens gräns. 

Sverige behöver ordning och reda. Inte minst i migrationsfrågor. Därför måste Mp hållas så långt borta från inflytande i flyktingpolitiken som möjligt.