M:s nya idéprogram underlättar konservativt block

Med nya, konservativare idéprogrammet har M närmat sig KD och SD ideologiskt. De blir ett block som även har chans nå majoritet.

Ulf Kristersson (M).

Ulf Kristersson (M).

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ledare2020-11-30 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors har granskat Moderaternas nya idéprogram och skrivit en artikel i Svenska Dagbladet om det. Han finner att en ny ideologisk riktning tas ut. Den är konservativ och yttrar sig på områden som rör nationen, kulturen / historien och familjen. 
Partiprogrammet, från 2013, hade mer liberal profil. Tyngdpunkten i den ideologi M har och kallar liberalkonservativ förskjuts från det liberala till det konservativa. 
En ökad skillnad mot Centerpartiet och Liberalerna uppstår i och med förflyttningen för M åt konservativt håll. M närmar sig KD och SD och får en ökad idémässig samhörighet med de partierna.
För några år sedan började SD-ledaren Jimmie Åkesson tala om det konservativa blocket, med hans parti, M och KD. De har nu ökade idémässiga likheter. 
I valet 2018 fick M, KD och SD 154 mandat i riksdagen, drygt 43 procent. Enligt mätningar av väljarnas partisympatier skulle de tre partierna i dag få runt hälften av mandaten i riksdagen med cirka 46 procent av rösterna, där SD har 20 procent och de andra två 26. 
Om Liberalerna på runt tre procent inte kommer in i riksdagen, och inte heller Miljöpartiet på strax under fyra procent, kan drygt 46 procent räcka för att få en majoritet av mandaten.  
De fyra partierna bakom januariavtalet är S och MP i regeringen och C samt L. De samlar runt 42 procent nu i opinionen. Till det kommer V på drygt tio procent, som tolererar Stefan Löfven som statsminister. De fem partierna är regeringens underlag, även om V inte har inflytande på politiken eller budgeten. 
Regeringar brukar ha lägst väljarstöd mellan valen. Så var det fram till början av mars. Men så kom coronan att dominera i samhället och debatten och S fick ökat väjarstöd från knappt 24 procent till över 31 procent på några veckor. M och SD tappade stöd. 
Sedan sjönk coronan som ämne i debatten ned och brottslighet och invandring steg under hösten. Det gynnade M och KD. Men nu har på ett par veckor coronan och sjukdomen covid-19 hamnat mer i centrum som ett problem med ökad smittspridning. Tappet för S sedan i våras verkar ha stannat upp. 
I Ipsos mätning, publicerad i Dagens Nyheter med mätperiod 12 till 22 november, ökade S en procentenhet till 26 procent. Inget annat parti ökade (Ipsos avrundar till hela procentenheter). Det andra regeringspartiet, MP, hade fyra procent. 
Partierna som stöder regeringen har svagare stöd nu i mitten av mandatperioden och oppositionen i det konservativa blocket har starkare stöd. 
Fenomenet sedan 70-talet med svagare stöd för regeringen och större stöd för oppositionen kallas ofta för halvtidseffekten. Den verkar gälla fortfarande, även om den sattes ur spel några månader i våras då stödet för regerande S ökade i coronakrisen. 
Partierna till höger om C och L har ett historiskt högt stöd. I valet 1970 fanns där bara M med 11,5 procent och 41 mandat. I dag har partier till höger om C och L chans att få 175 mandat eller mer. 
Väljare som gått från S till SD har gjort så att ett konservativt block med M i det är större än någonsin. I nuläget är dessa partier i opposition. Men i ett val har de chans att bli nytt regeringsblock. 
Väljare som bland annat är missnöjda med försämringar i den skattefinansierade offentliga välfärden och röstat på SD kan i så fall få en i huvudsak moderat politik som är högerliggande liberal i ekonomiska och sociala frågor. Och den kan innehålla skattesänkningar och mindre offentlig välfärd, även om politiken blivit mer konservativ rörande frågor om nation, kultur och familj.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.