Mycket välkommet att Romapaketet överprövas

Förvaltningsrätten kan pröva om försäljningen är laglig. Om den är lämplig är en annan fråga.

Är det för mycket present över Romapaketet?

Är det för mycket present över Romapaketet?

Foto: JESSICA GOW/TT

Ledare2020-10-02 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En medborgare har valt att vända sig till förvaltningsrätten med ett så kallat kommunalbesvär. Det kan man som medborgare göra om man ifrågasätter lagligheten i en affär som kommunen/regionen vill genomföra. Det gäller naturligtvis Romapaketet, med tre olika fastigheter i ett knöligt paket, som regionfullmäktige i måndags beslutade sälja för en halv miljon kronor

Det vore inte första gången som Regionen får bakläxa av förvaltningsrätten, om det skulle bli så. Det var år 2012 då den dåvarande rödgröna regionledningen drev igenom att ge bort det före detta äldreboendet Östersol i Katthammarsvik till ett lokalt utvecklingsbolag. Även det beslutet prövades av förvaltningsrätten på initiativ av en medborgare. Och domstolen stoppade affären, som sågs som otillbörligt gynnande. En öppen budgivning slutade sedan våren 2014 på 2,1 miljoner kronor.

Det är stora skillnader på de två affärerna. Regionstyrelsen ville skänka bort Östersol medan Romapaketet såldes till en ensam budgivare i en budgivning som visserligen var öppen men egendomligt sammansatt.

Jag vill inte gissa hur förvaltningsrätten kommer att bedöma försäljningen av Romapaketet. Om det kommer att betraktas som otillbörligt gynnande att sälja tre fastigheter för en halv miljon kronor i ett paket som skulle kunna beskrivas som skräddarsytt för en köpare och ett syfte. Eller om budgivningen, som var öppen även för bud på bara delar av paketet, är tillräcklig för att Regionen ska få sälja även till ett så lågt pris.

Men jag tycker verkligen att det är bra att det prövas.

Därmed inte sagt att det skulle vara en OK-stämpel om förvaltningsrätten finner affären laglig. Medborgarna har rätt att ställa högre krav på kommunala fastighetsaffärer än att de inte är olagliga. Politik och kompetent förvaltning handlar ju också – och kanske främst – om vad som är LÄMPLIGT och ekonomiskt försvarbart. Där tycker jag inte att Romapaketet klarar kvalifikationerna vad förvaltningsrätten än säger.

Avslutningsvis kan jag inte avstå ifrån att peka ut en likhet, eller en gemensam nämnare, som gäller både bortskänkningen av Östersol och Romapaketet.

Centerpartiet.

Det var Centerpartiet som röstade med den rödgröna majoriteten när Östersol gavs bort och det är Centerpartiet som varit den drivande kraften bakom försäljningen av Romapaketet, där man först fick med sig de andra borgerliga partierna och i grevens tid även Sverigedemokraterna.

Om förvaltningsrätten stoppar även den här affären så kvalar Centerpartiet in som medansvarigt för båda.