Dessa debatter som blossar upp då och då, om böjda gurkor, förbud mot julmust, lakritspipor eller ostkakor och de alla debatterna har en sak gemensam, det stämmer inte. Det kan var förslag från enskilda parlamentariker som förstoras till att det är "EU" som vill något eller så är det rakt upp och ned ljug.
Den senaste av denna långa rad av debatter kom att handla om eldning av kvistar och löv. Efter något dygn av debatt uppenbarade det sig att det visserligen handlar om implementering av ett EU-direktiv.
Ett direktiv som inte innehåller något förbud mot att elda kvistar och löv i sin egen trädgård. Vad som dock innehåller detta förbud är den svenska avfallsförordningen. Beslutad av den sittande regeringen med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som ansvarigt statsråd.
Att detta har beslutats av den svenska regeringen är så klart inte något som regeringspartierna verkar vilja kännas vid. Sociala medier fylls med inlägg på politiker som eldar i sin trädgård och på debattsidorna går det att läsa om hur hemskt moderata EU-valskandidater tycker det är att EU inför detta förbud.
Här någonstans tycker man att företrädare för de partier som har varit med och implementerat detta förbud borde ta ett steg tillbaka, kanske till och med föreslå förändringar i förordningen för att komma till rätt med problemet? Men, nej, i stället är det full fart framåt.
Den 19 juni håller Ebba Busch (KD) ett EU-tal. Detta marknadsförs med en nyhet på Kristdemokraternas hemsida. Nyheten inleds med:
"EU som idé kläcktes inte av politiker som var oroade över böjda gurkor. EU tillkom inte för att kunna begränsa medborgarnas möjligheter till att elda upp kvistar och löv i trädgård."
Myten om de böjda gurkorna är nog en av de äldsta osanningarna om vad EU vill och inte vill göra. Det finns inte något sådant förbud, det enda som finns är en klassificering av olika typer av gurkor för att underlätta transport så att man kan underlätta den frihandel som Busch säger sig värna om.
Vad som dock stämmer helt och hållet är att det inte var denna typ av förbud som EU tillkom för att införa. Det kanske just är därför som man från Bryssel och Strasbourg inte heller har eller vill införa några sådana förbud.
Frågan som KD i stället borde ställa sig är, tillkom Tidö-regeringen för att förbjuda medborgarnas möjligheter till att elda upp kvistar och löv i trädgård?
Gissningsvis kommer de flesta kristdemokrater fram till att svaret är nej, men det skulle naturligtvis innebära att man själv har gjort fel. Så i stället så fortsätter man att undergräva förtroendet för den främsta garanten för fred och säkerhet i Europa.
Robert Steffens
ALLNAKKU
Torsdag 9 maj. Himmelsfärdsdagen. Kristi Himmelsfärdsdag infaller på den 40:e dagen efter påsk och minner om den dag då Jesus enligt Bibeln lämnade jorden och fördes upp till himmelen. Himmelsfärdsdagen kan firas tidigast den 30 april och senast den 3 juni. (gutamal.org)