Krönika
Därför är det uppfriskande med ”Varning för Swexit” (Timbro, 2024) skriven av Carl Albinsson, som varit politisk tjänsteman för Moderaterna i Bryssel. Boken innehåller data från opinionsundersökningar om svenskars inställning till EU, men Albinssons egna erfarenheter från Bryssel är väl så intressanta.
Albinsson betonar först att det skett ett kraftigt skifte i inställningen till EU inom vänstern i Sverige, från EU-skeptiker till entusiaster. Eftersom vi redan var medlemmar i EU när förändringen inträffade, har detta inte registrerats av medierna på samma sätt som förändringen i NATO-frågan. Miljöpartiet ledde kampanjen mot EU 1994 men är nu speciellt EU-vänligt.
Det parlament och den kommission som nu avgår bedöms generellt som vänsterlutande och franskinfluerade. Albinsson menar att Macrons position blivit starkare efter Brexit, speciellt eftersom Tyskland har en svag regering. Macron anses ha handplockat Ursula von der Leyen för att kunna ge tyskarna och högern ordförandeposten i kommissionen, medan politiken har präglats av Frankrike och vänstern. Macron kommer förmodligen att förlora i EU-valet i juni, men eftersom han inte kan omväljas kan han fortsätta att driva samma politik tills hans eget mandat går ut.
Efter att kriget i Ukraina inleddes har svenskarna blivit ännu mer EU-vänliga, men det råder delade meningar om det vore bra att EU tar in fler medlemmar. Att ta in Ukraina skulle, menar Albinsson, tvinga fram ett EU ”med två hastigheter” för att EU inte skulle utvecklas till en transfereringsorganisation för jordbruksstöd. En positiv följd av två hastigheter vore att det skulle vara möjligt att knyta Storbritannien till den yttre ”ringen”. Oavsett vilka beslut som tas kommer förändringar att behövas.
Vid sidan om entusiasm finns i Sverige skepticism kring flera frågor. EU borde ha gjort mer för den inre säkerheten när det gäller kriminalitet och terrorism. Albinsson nämner att en europeisk polisstyrka styrka diskuteras. Det otillräckliga försvaret av den yttre gränsen kan göra att passfriheten inom unionen försvinner. Asylrätten kan komma att omformuleras.
Albinsson bidrar med intressant insiderkunskap som att Moderaterna ibland har avstått från att rösta på förslag de anser är bra för att inte rösta på samma sätt som partier som de avvisar som populistiska. Vid ett seminarium påpekade Albinsson också att medierna i Sverige inte har någon systematisk bevakning av Bryssel och att det finns tre gånger fler korrespondenter i USA än i Bryssel. Han påminde om att det i EU talas mest tyska och franska, språk som yngre svenskar inte behärskar och att Bryssel är en småstad när det gäller kultur och nöjen. Det är mera ”coolt” att bo i Washington. Där händer det mycket, medan Bryssel huvudsakligen producerar rapporter. EU är kort sagt ”osexigt”.