När det faller snö kan oförberedda inte köra

När förvandlas vanliga oväder till extremväder?

Så kallat snökaos, i detta fall i Halland för ett år sedan.

Så kallat snökaos, i detta fall i Halland för ett år sedan.

Foto: Anders Andersson/TT

Ledare2022-11-22 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Förr var snöfall i senare delen av november inget man höjde ögonbrynen inför. Jag gillar det inte, men jag kan ju inte hävda att jag blir förvånad.

Men numera kan detta tydligen ändå kategoriseras med modeordet extremväder, vilket bland annat får tjäna som skäl att för dagen upphöra med busstrafik i huvudstaden.

Extremväder är en term som har kommit allt oftare i bruk, även om sådant väder som förr betraktades som normalt. Jag undrar om inte detta extremväder då också lätt kan bli en ursäkt för att inte upprätthålla vissa typer av tjänster, som kollektivtrafik.

Ska vi bli som britterna, åtminstone i de sydligare delarna av öriket, som stänger skolorna och trycker på larmknappen så snart marken pudrats lätt av snö?

Jag minns en avsnitt av BBC-programmet Top Gear där de beklagade sig över brittisk snöröjning. De fick den briljanta (nåja) idén att sätta plogar på skördetröskor, som står oanvända under den del av året då snö kan behöva röjas. De ville naturligtvis testa idén, men det brittiska vädret erbjöd inte rätt förhållanden, varför det bar i väg till Norge med en plogförsedd skördetröska (som också hade eldkastare).

Medan James May höll på att försöka ploga en frusen sjö ställde Jeremy Clarkson en fråga till Richard Hammond:

– Vet du hur många flighter som ställdes in på Heathrow (Londons största flygplats) under förra året på grund av vädret?

– Nej.

– 3 700.

– Vet du hur många flighter som ställdes in vid Oslos flygplats på grund av vädret.

– Tvåtusen?

– Nej. Två.

Om en verksamhet behöver ställas in på grund av väder eller ej kan handla om säkerhet eller verkligt omöjliga förutsättningar. Det kan också handla om inställning och om att man är utrustad och förberedd för att hantera när vädret blir en försvårande omständighet.

Medan jag skriver detta ser jag på text-TV (ja, jag är en fossil) att Stockholms Lokaltrafik uppmanar sina resenärer att arbeta hemifrån under måndagen, om de kan.

Är det vädret som är problemet? Är det inte snarare brister i snöröjningen?

Men jag ska kanske inte vara överdrivet kritisk. Själv har jag i skrivande stund inte fått på vinterdäcken än och även om det inte blir olagligt att köra med sommardäck på vintrigt underlag förrän första december så väljer jag ändå att låta bli.

Så man kan säga att jag påtalar problemet, men jag är tydligen också en del av det.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.