När eleverna blir färre blir också behoven mindre

När de som föds i dag är redo att börja förskola och skola är de cirka 1 000 färre än dagens årskullar. Minskningen är störst på norra Gotland och i norra Visby.

En vinterbild passar ju bra i dessa dagar. Här är en aktuell ettaklass, hur många det blir i Vi i ettan 2033 återstår att se.

En vinterbild passar ju bra i dessa dagar. Här är en aktuell ettaklass, hur många det blir i Vi i ettan 2033 återstår att se.

Foto: Magnus Ihreskog

Ledare2024-04-05 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Problemen för öns skola försvann inte när politikerna än en gång slog fast att högstadiet i Fårösund inte ska läggas ner. Antalet elever minskar stadigt, oavsett vilka skolor familjerna väljer. 

Det har tidigare rapporterats om att gotländsk skola fram till cirka 2030 kommer att få 37 miljoner kronor mindre i resursfördelningsmodellen. Däremot talas det inte lika högt om att det beror på att antalet elever minskar drastiskt. 

Om vi behöver samma kostym för skolan oavsett antal elever behöver mer än geografi tas in i diskussionen. Annars får man ju också göra om resursfördelningsmodellen så den synkar med verkligheten.

När tjänstemannaförslaget förkastades har tjänstemännen nu norra Visby i blickfånget. Det är här, näst efter norra Gotland, som antalet elever minskar mest framöver. Att det svänger fort i det hyfsat lättplanerade behovet av skolor kan vi konstatera efter att en ny skola relativt nyligen (2019) anlades i just norra Visby, Polhemsskolan. 

Även på A7 byggs för närvarande en helt ny skola.

Det man kan ha framförhållning för är hypotesen att de barn som föds i år kommer att behöva plats på förskola och skola och 6-7 år. Det man inte vet är vilka förskolor och skolor man väljer, mer än att man kan utgå från att det blir ungefär som hur utfallet sett ut de senaste åren.

Visby norr minskar med 588 elever fram till 2033, ett tapp på 25 procent och i kronor omräknat handlar det om 39 miljoner kronor i minskade anslag. 

Till barn- och utbildningsnämndens sammanträde i juni ska utredningen vara klar för hur skolorganisationen för norra Visby ska se ut framöver.

Vid varje hot om nedläggning bildas grupper för dialog, protester och samverkan. De mer permanenta föräldraföreningar som fanns tidigare och hette "Hem och skola" verkar helt försvunnit.

I dag finns en organisation som heter "Föräldraalliansen", hur förankrad denna är får jag inte riktigt grepp om. Det verkar också mer vara en förening inriktad på övergripande frågor om utbildning: "Förbundets övergripande ändamål är att ur ett föräldraperspektiv verka för en utveckling av samhället som främjar varje barns allsidiga utveckling, lärande och hälsa".

Det är möjligt att det finns en fungerande och mer organiserad lokalt förankrad föräldramedverkan liknande det som hette Hem och skola på min tid. Blir gärna upplyst om detta av mer insatta läsare.

Det skulle onekligen vara ett forum för ett pågående samtal som är konstruktivt och där föräldrarna kan bli en resurs att bolla med under ordnade former. 

ALLNAKKU

Fredag 5 april. Vattnkantns dag. Där hav och himmel möts finns vattnkantn, det vill säga horisonten. Ordet kan också användas för att benämna strandkanten eller vattenytan.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.