På Gotland har vi viss vana vid debatt om släckt belysning längs vägarna på landsbygden, när Trafikverket och Regionen bråkar om vem som ska stå för kostnaderna för nya armaturer med mera. Nu debatteras släckt belysning i större skala, när hela kommuner famlar efter strömbrytaren i städer där man ändå har en fungerande gatubelysning. Nu är det el som ska sparas.
Jag är inte så mycket emot släckt belysning. Om det sker högst tillfälligt och av goda skäl. Som i Islands huvudstad Reykjavik där man ibland tillfälligt stänger av all belysning för att förevisa stjärnhimlen och folkbilda om kultur och astronomi. En sådan show kan verkligen få oss att förstå varför stjärnorna, innan elljusets välsignelser, spelade en sådan central roll för religion, myter och legender. Stjärnorna blev föremål för otaliga berättelser och basen för hela världar av gudar. Att, någon gång ibland, tillfälligt släcka belysningen för att återupptäcka stjärnhimlen är alls ingen dålig idé.
Men sedan, efter en timme eller så, ska belysningen tändas igen. Vi skaffade belysning av goda skäl. Elljuset har befriat oss från mörkret. Det är en upplysning som vi inte borde avstå ifrån så lätt. Och Boverket varnar nu också för många olika negativa effekter av släckt gatubelysning. Försämrad trafiksäkerhet. Ökad risk för våldtäkter, narkotikaförsäljning och misshandel. När ljuset försvinner bereder man plats för i bokstavlig mening ljusskygga aktiviteter. De kallas för ljusskygga av en anledning.
Vi kanske känner oss fattiga nu när priserna stiger. Men i verkligheten har vi mycket, mycket mer resurser och är betydligt rikare nu, än vi var när vi började skaffa oss gatubelysning för att lysa upp vår värld och fördriva mörkret. Vi har dessutom teknologi som gör att denna belysning kräver betydligt mindre elektricitet än den gjorde i gatubelysningens gryning. Om man har haft vett att konvertera så är en tumregel att en LED-lampa drar 80 procent mindre ström samtidigt som den har många, många gånger längre livslängd än exempelvis en glödlampa. Om gatubelysningen drar för mycket energi så ska den moderniseras och inte släckas.
Företagsledaren Percy Barnevik sade i början på 1990-talet:
– Vi har i Sverige billig el, vi har ren el, vi har säker el, vi har kort sagt den elförsörjning alla andra länder skulle vilja ha. Och vårt huvudsakliga bekymmer är hur vi på kortast möjliga tid ska komma ur denna situation.
Nu har vi lyckats. Det kommer att ta tid att återskapa den goda elförsörjning som har ödelagts av politiken utan konsekvensanalys. Att släcka gatubelysningen är inte ett steg på den vägen.