”När man kan köpa öppettider har en gräns passerats”

Kan man köpa längre öppettider på krogen? Tydligen. Det skedde i Visby förra veckan.

”Har man 350 000 kronor till övers kan man alltså köpa längre öppettid om man inte vill att festen ska sluta”, skriver Eva Bofride.

”Har man 350 000 kronor till övers kan man alltså köpa längre öppettid om man inte vill att festen ska sluta”, skriver Eva Bofride.

Foto: Montage (Fabian Wester/Malin Stenström)

Ledare2023-08-01 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Kallis kastades in i kongresshallspaketet när det visade sig inte vara jättestort intresse att drifta den nybyggda anläggningen. Vi minns också försäkringar om att det skattefinansierade bygget inte skulle tillåtas konkurrera med det lokala nöjeslivet i staden.

Kongresshallen skulle tillhandahålla kongresslokaler, mat och eventuell underhållning skulle andra få tjäna pengar på. Det fanns inte ens ett restaurangkök i ursprungsplanerna om jag minns rätt.

Men godbiten Kallis var ändå den göttaste pralinen på den tårtan. I dag är det ingen som höjer på ögonbrynen när det ordnas klubb på Wisby strand och nyligen öppnade man regelrätt lunchrestaurang.

I dag finns ingen lokal anknytning till företaget som driftar kongresshallen och Kallis, så som mycket annat företagande på ön. 2018 köpte Stockholmsbaserade Mister French-gruppen NT Management av Tobbe Larsson och hans mamma Marianne.

2019 ansökte man om att bygga en mindre restaurang på stranden bredvid Kallis, bygglov gavs men bygget blev aldrig mer än en överdimensionerad byggarbetsplats som blockerade stranden från badande och strandsittande.

Företagets renommé skadades svårt hos många gotlänningar av detta nonchalanta och arroganta agerande. 

Men för alla som gästar Kallis som festande gäster förstår man att upplevelsen ger andra, mer upphöjda, känslor. Festen på Kallis är ljuv för dem som utgör målgruppen. För kringboende utanför målgrupp är det ett skav som man får stå ut med, en förutsättning för detta är dock att man vet att det är tillfälligt och att festen slutar tidigt för att dra vidare till ställen där man kan stänga dörren om det som låter.

När en känd influerare och folkkär före detta skidåkare, Jon Olsson, förra veckan cashade upp för att få fortsätta festen på Kallis en timme längre, passerades därför en gräns i Visby.

Har man 350 000 kronor till övers kan man alltså köpa längre öppettid om man inte vill att festen ska sluta.

Det är anmärkningsvärt och handlar inte om missunnsamhet eller moralpanik utan om grundläggande rättigheter och skyldigheter. 

Att vi alla ska vara lika inför lagen.

Nu handlar det inte om något regelbrott enligt regionens miljöinspektör, Jonatan Levin. Till Helagotland säger han att "Den förlängda öppettiden är inget regelbrott. Vad som däremot är mer problematiskt är om händelsen ger sken av att pengar kan köpa en längre ljudstörning".

Så om ingen regel har brutits undrar man onekligen varför de inte har längre öppet varje dag även om ingen betalar extra för just det.

Jag har väldigt svårt för magsura kommentarer om dem som gästar och deltar i festlivet under vecka 29 i Visby. Jag minns hur det var att festa i Visby på 80-talet då festen ägde rum på och längs Strandgatan. Ljumma sommarnätter och fullt med folk. Nog kan vi klara en vecka av festande unga som vill uppleva detta, i dagens format. 

Men när folk kan köpa sig till utökad störning, som det faktiskt innebär, bara för att de kan, då ökar magsyran även hos denna annars toleranta tant.

I en tidigare version av artikeln stod det att Kallis höll öppet längre än tillståndet tillät. Det stämmer inte. Däremot höll de öppet längre än den vanliga och aviserade stängningstiden.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.