Hur tillförlitlig är brottsstatistiken, egentligen? Vi vet ju sedan tidigare att det finns stora mörkertal av brott som aldrig anmäls. I helgen fick vi exempel på förhållanden som riskerar att leda till att anmälningsbenägenheten minskar. P4 Gotland rapporterade i helgen om hur det kan ta flera timmar i telefonkö för att polisanmäla ett brott. Om man alls kommer fram, eftersom kötiden på 114 14 är så lång att samtalen kan kopplas ner. Hur sugen är man då på att på att ställa sig längst bak i denna kö, speciellt om man har lågt ställda förväntningar på att en polisanmälan faktiskt ska leda till någonting?
Själv har jag tack och lov sluppit anmäla några brott under min tid på Gotland, men innan jag hann flytta från Solna till ön hade jag med anledning av bilinbrott en upplevelse som liksom avlägsnade de skygglappar som lämnat mig något omedveten om sakernas tillstånd. Det visade sig att försäkringsbolagen och polisen sökte stordriftsfördelar och samarbetade där anmälningar av bilorienterad brottslighet behandlades som på löpande band. Det var väldigt uppenbart att det handlade om att registrera brott och klara av den formalia som krävs för försäkringsärenden. Ingen av bilägarna som lämnade anläggningen planerade att höra av sig till polisen några veckor senare, för att efterhöra hur polisens utredningsarbete artade sig.
Samtalen till 114 14 går till Polisens Kontaktcenter, PKC och Magnus Holmén, sektionschef för PKC Gotland, berättade i P4 Gotland att det är personbrist som orsakar de låga köerna.
– Det är väldigt olyckligt. Vi har ett uppdrag att svara inom rimlig tid.
PKC nyanställer, vilket förhoppningsvis kan innebära att bristerna avhjälps, eller åtminstone blir mindre allvarliga.
Det är viktigt att det blir så. Det är nedbrytande för tilliten i samhället när brottsoffer tvingas uppleva att de som ansvarar för att upprätthålla lag och ordning inte ens tar sig tiden för att inhämta grundläggande information om begångna brott. Speciellt när de samtidigt matas med rapporter om en veritabel våg av sprängningar och skjutningar i andra landsändar. Grov brottslighet som i fjol ledde till ett rekordstort antals dödsoffer i huvudsakligen ouppklarade dåd.
Att man ska kunna anmäla brott man utsatts för är så grundläggande att det aldrig borde ha fått uppstå en situation där det inte fungerar.