Återigen har vi en säkerhetsskandal. DN avslöjade under gårdagen (18/7) att en konsult utan säkerhetsklassning har fått tillgång till den sändningsplats som Sveriges Radio ska använda i händelse av krig eller kris. I samband med att den ”skyddade produktionsplatsen” skulle uppgraderas anlitade Sveriges Radio en extern managementkonsult för att ta fram nya system och rutiner. Enligt DN har denna konsult inte bara fått tillgång till själva anläggningen, hen har också digitaliserat handlingar om rutiner, ritningar med mera i en presentation som sedan inte har hanterats på det sätt ett dokument med hemliga uppgifter ska hanterats. Konsulten ska också ha beskrivit uppgraderingsprojektet på sin egen Linkedin-sida. Hur ett säkerhetshål av denna storlek har kunnat hända är det nog många som nu frågar sig. Någon närmare information om vad som har brustit verkar vi inte heller få av Sveriges Radio.
Till DN vägrar Sveriges Radios VD, Cilla Benkö, kommentera uppgifterna och hänvisar till SRs säkerhetschef, Anna Svedberg. Hennes svar är knappast uttömmande och hon exakt vilken tillgång konsulten hade har hon svårt att svara på eftersom det var nästan tio år sedan. Det är fullt förståeligt, Svedberg började som säkerhetschef på Sveriges Radio i maj 2022. Det hade kanske varit rimligare om någon jobbade i en hög position på SR när detta skedde kunde ha kommenterat det hela. Till exempel VDn, Cilla Benkö, som tillträdde på sin tjänst 2012 och då borde ha någon typ av insyn i projektet, men som sagt så var inte Benkö intresserad av att svara på några frågor.
Det är inte heller första gången som Sveriges Radio har ertappats med svaga säkerhetsrutiner. Bara för några månader sedan, även denna gång av DN, kunde vi läsa rapporter om att IT-konsulter hade släppts in i SRs stängda system utan någon säkerhetskontroll. En av konsulterna var till och med rysk medborgare och hade tidigare varit konsult åt ryska statsmedier. Vid det tillfället var Cilla Benkö ”inte bekväm” med det. Dess händelser för självklart tankarna till skandalen kring Transportstyrelsen 2017 där det uppdagades att Transportstyrelsen gett icke säkerhetsklassade konsulter tillgång till nästan hela sitt IT-system, delar av vilket anses som skyddsvärt. Tankarna går också till att bara för mindre än en vecka sedan när Folkhälsomyndigheten upptäckte att uppgifter från nationella vaccinationsregistret fanns publicerade offentligt på en hemsida.
Vi har nu på mindre än fem år sett säkerhetsskandaler på två av de 60 beredskapsmyndigheter som finns i Sverige och två skandaler på Sveriges Radio som har en av de viktigaste delarna av totalförsvaret, nämligen att förse oss, medborgarna, med trovärdig information i händelse av krig eller kris.
Den senaste skandalen hos Sveriges Radio handlar om något som hände för över tio år sedan, så man får hoppas att återinförande av totalförsvaret och det allmänna läget i världen runt om oss har fått SR på andra tankar. När SRs VD vägrar svara på frågor är det lätt att få intrycket att man inte tar dessa problem på särskilt stort allvar.
Frågan är nu hur många av dessa skandaler som ska uppdagas innan man från både myndigheter och politiken inser att totalförsvaret måste tas på allvar och att den eviga freden är över. Vi måste rusta oss för stormigare tider framöver då måste alla kuggar i totalförsvarets hjul fungera.