Tidöpartiernas miljöpolitik blir dyr för kommunerna

Medan regeringen driver SD:s klimatfientliga politik och ökar utsläppen som borde minskas jobbar kommunerna med de dyra följderna.

Tidöpartiernas ledare. Fr.v Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L).

Tidöpartiernas ledare. Fr.v Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L).

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ledare2023-10-24 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under måndagens Regionfullmäktige beslutade politikerna enhälligt om den klimatanpassningsplan som ska gälla.

Klimatanpassningsplan, smaka på det ordet. En plan för att anpassa verksamheter och samhälle till de förutsättningar som klimatförändringarna för med sig. 

Hur ska vi skydda befintliga byggnader och infrastruktur, och hur ska vi bygga framöver för att klara av extremväder och högre havsnivåer.

För vi vet att det kommer att ske stora förändringar på grund av den påverkan våra liv har på klimatet. Vi vet att de åtgärder som måste göras för att skydda människor, byggnader och infrastruktur kommer att kosta pengar. Men vi vet också att det kommer bli ännu dyrare att inte göra något. 

I den klimatanpassningsplan som var uppe till behandling finns närmare 100 punkter som behöver åtgärdas för att skydda mot höjd havsnivån och extrema regn.

Vad som saknas i klimatanpassningsplanen är åtgärder för att hitta lösningar på extrem värme och längre tider utan nederbörd vilka leder till både torka om minskade grundvattennivåer. Därför gav politikerna förvaltningen i uppdrag att fylla på planen med lösningar på de problem som värme och torka kan ställa till med.

Vad allt detta kommer att kosta oss skattebetalare är inte beräknat men det lär inte bli billigt och med en regering som styrs av ett parti som inte ens ser någon klimatkris lär vi få stå för hela notan själva. 

Skoldebatt

När jag skrev lördagsledaren om P4 Gotlands bevakning av skolorganisationen på norra Gotland, var jag övertygad om att P4 Gotland skulle svara och ge sin bild. Nu rusade i stället Gotlänningen politiska chefredaktör Eva Bofride till deras hjälp så jag får väl svara henne i stället.

Självklart ska media, och i detta fall P4 Gotland, hålla örat mot marken och rapportera om det som sker i samhället. Eller som Bofride beskriver det: Det är ”mediernas uppdrag att lyfta det som är aktuellt i samhällsdebatten för att reda ut och informera medborgarna vad det handlar om”.

Jag håller med fullt ut och alla de reportage, utom ett, som P4 Gotland ägnade två dagar åt var som vanligt av hög kvalitet. Att de snappat upp ett rykte om en förestående nedläggning av högstadiet i Fårösund och av den anledningen vill reda ut och informera medborgarna vad det handlar om är ju vad journalistik handlar om. 

Att P4 Gotland då intervjuade grundskolechefen och ansvarig politiker är ju toppen. Då får man ju reda på vad det hela handlar om.

Att P4 Gotland redaktion dessutom fortsätter undersöka bakgrunden till, och lösningarna på, den situation som råder i grundskolorna på norra Gotland är också förnämlig journalistik. 

Det jag reagerade på var ”hemma hos” reportaget där en Fåröfamilj fick beskriva hur de såg på en nedläggning. De var självklart negativa till en nedläggning och beskrev en rätt mörk framtid efter en nedläggning av högstadiet i Fårösund. 

Men det var ju bara ett rykte. En nedläggning som inte ens var beslutad och en nedläggning som det vid tiden för reportaget inte ens fanns förslag på.

Varför lägger då P4 Gotland tid, pengar och energi på att åka ut till en familj på Fårö enbart för att få dem att beskriva hur något som det bara ryktats om skulle påverka dem? 

Just det reportaget skapade nog mer oro än att reda ut och informera medborgarna vad det handlar om, och jag har högre krav på vår annars så fantastiska lokalradiokanal.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.