Region Gotland börjar alltför ofta i helt fel ände

När bilar och biltrafik ska förändras börjar regionen oftast i helt fel ände.

Region Gotlands politiker borde skapa förutsättningar innan man försöker förändra människors beteenden.

Region Gotlands politiker borde skapa förutsättningar innan man försöker förändra människors beteenden.

Foto: Emil Lundberg

Ledare2024-08-21 17:28
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hur gör man enklast för att minska fordonstrafiken på ett bra och effektivt sätt, och utan att riva upp en massa känslor?

Den fråga borde regionens tjänstepersoner och politiker ställa sig, för det man gör nu fungerar inte.

Jag har alltid förespråkat att man börjar med att skapa förutsättningar för de förändring man vill se. Oavsett vad det handlar om. 

När det gäller biltrafiken i Visbys centrala delar så är nog de flesta överens om att den borde minskas. Hur skapar man då förutsättningar för att bilister ska sluta ta bilen när de ska till exempelvis Östercentrum?

Jag har under relativt lång tid varit förespråkare för stora parkeringar vid infartslederna där det går bussar i skytteltrafik in till centrum. Något som även regionen har tänkt utreda under 2020 enligt den parkeringsstrategi som beslutades 2018. Vad som hände med den utredningen kan man ju undra.

Tänk er bra och gratis parkering i närheten av alla de större rondellerna på Färjeleden. Från Bilcityrondellen i söder till Sliterondellen i norr samt vid Broväg och Lummelundsväg. Där det ständigt går bussar in till centrum. Bussar med bra möjligheter att kunna få med sig vad man nu valt att handla.

Då finns det förutsättningar för att minska biltrafiken. Och först därefter, om det inte funkar, kan man börja ”ställa till besvär” för bilister genom att ta bort trafikljus, bygga vägbulor, begränsa hastigheten eller införa dubbdäcksförbud. För då finns det alternativ att peka på.

På samma sätt bör man hantera möjligheten att ta cykel i stället för bil. Bygg ut cykelvägarna först och ge er sen på bilisterna genom att minska det antalet parkeringsplatser som krävs vid byggandet av nya flerfamiljshus.

Även där jobbar regionen tvärtom. Visby är ingen cykelvänlig stad. Trots det har regionen sen 2018 beslutat att antalet parkeringsplatser vid nybyggda flerfamiljshus ska vara försvinnande få. 

Det innebär nu att personer som måste ha bil har enorma problem att hitta parkeringsplats att ha sin bil på. I en artikel på helagotland.se kan vi läsa att det finns betalparkeringar som står tomma då de kostar för mycket. Och jag förstår att ingen vill betala 35 000 kronor om året för att ha sin bil parkerad vid hemmet. 

Jag har full förståelse för den kritik som kommer från de som måste ta bilen till jobbet och då tvingas betala p-avgift, men där finns det möjligheter att förhandla ner priset. Något vi sett när det gäller regionens anställda på lasarettet och på korpenområdet. Så där har jag mer förståelse för regionens behov av att reglera parkeringen för att anställda ens ska få plats med sina bilar.

Men när det gäller att parkera bilen vid hemmet måste vi ha bättre och billigare möjligheter än de som blir följden av Region Gotland parkeringsnorm.

När regionen dessutom är på tårna och, helt riktigt, förhindrar att mark, där det inte ska parkeras bilar, blir parkeringar eller att p-platser vid verksamheter används som boendeparkering, får bilisterna det svårt att hitta någonstans att ställa bilen. 

Men att försvåra för bilister att hitta någonstans att ställa bilen över natten minskar inte utsläppen eller biltrafiken. Tvärtom lär det onödiga letandet efter en p-plats öka bilkörandet. 

Tänk om man istället börjat i den andra änden. Skapat förutsättningar genom en väl fungerande kollektivtrafik och ett utbrett nät av cykelvägar. Då hade nog fler valt att sälja sin bil eller att inte köpa någon i första läget. Men för de som måste ha bil måste vi också se till att de kan ha något bra ställe att parkera den på. 

I Visby innerstad är det av naturliga orsaker dåligt med parkeringsplatser. 1400-talets parkeringsnorm hade inte heller någon tanke på bilisterna utifrån dagens behov. Men de som bor innanför murarna har möjlighet att parkera på Östercentrums boendeparkering för en betydligt billigare slant än 35 000 kr om året. Varför skapas det inte fler liknande möjligheter i de bostadsområden där det uppenbart saknas tillräckligt många parkeringsplatser.

Nej regionen behöver tänka till och börja i rätt ände. Först skapa möjligheter till förändring för att därefter ta till åtgärder som gör att människor också förändrar sina beteenden till det bättre.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.