När var och en söker sin egen sanning

Lever och arbetar man med nyheter är det svårt att förstå hur någon kan leva sitt liv helt utan att ta del av allt som händer.

Alla söker sina egna sanningar.

Alla söker sina egna sanningar.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Ledare2020-03-28 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är verkligen inte bara eleverna i Livets hårda skola som väljer bort att läsa tidningar eller följa nyheter i radio och tv.

Förutom att det kraftigt minskar samhällets kollektiva medvetande och kunskapnivå är det förödande för alla de företag som jobbar med att rapportera om det som händer och gräva upp det som ingen vill att vi ska veta händer.

Att hålla sig informerad och uppdaterad tycker jag är ett allmänt ansvar. Vilka medier man följer är strunt samma, bara man har koll på det här med källkritik.

Förutom de som är rent ointresserade av att hålla sig uppdaterade finns de som anser sig vara mycket mer välinformerade än vi som följer "pk-medier" eller "MSM" (mainstream media).

De är övertygade om att sanningen istället finns på sajter på nätet. Orsaken till att nyheterna man kan läsa där inte rapporteras i traditionella medier är helt enkelt att dessa vill mörka sanningen.

Det här är ju inga nyheter men i en allvarlig kris ställs problematiken på sin spets. Om vi har ett delat samhälle där halva delen av befolkningen lyssnar på myndigheterna och den andra är övertygad om att myndigheterna ljuger, då blir det svårt att samlas kring ett framgångsrikt krisarbete.

På längre sikt riskerar denna polarisering att underminera vårt demokratiska system. Detta vilar ju på att medborgarna är välinformerade för att kunna göra underbyggda val när vi väljer vilka partier som ska leda vårt land.

Det har noterats att det pågår påverkansaktioner för att skapa osäkerhet och oro gällande corona-spridningen. Både av interna krafter i landet men även utifrån. Det här börjar bli ett för stort problem för att överlåtas till vars och ens egen bedömning.

Det kan inte fortsätta vara tillåtet att sprida rena lögner och falsarier utan att det blir några konsekvenser. Lätt att tycka, svårt att genomföra när vi lever med ett internet där olika lagar gäller i olika länder men där innehållet sprids globalt.

Den som tror att detta bara är egoistiskt prat från medier och politiker som vill säkra sina egna jobb och positioner kan med fördel studera Ungern och det som händer där.

Ungern är inte längre klassat som en demokrati, utan som en auktoritär regim och landet har haft den största demokratiska tillbakagången i världen under det senaste årtiondet. Ungern är det land svenska sverigedemokrater ser som ett föredöme och två av partiets tidigare främsta företrädare har till och med flyttat dit.

Medierna och akademin är några av de första institutionerna Viktor Orbán och hans Fidesz gav sig på.

Nota bene.

*   *    *

Efter två veckor vaknar Gotlands Folkblad till och kommenterar min ledare om förre näringslivschefens syn på företagsklimatet som var publicerad den 14 mars.

Har Erik Fransson något att bemöta i sak? Nej, han påstår att mitt budskap var att man inte får sprida positiva bilder av företagsklimatet på ön. Antingen har han läst men inte förstått eller så har han glömt vad det var han läste för två veckor sedan. Inget av det är dock någon ursäkt för så usel argumentation.

*    *    *  

Det blev fel datum i Lars Thomssons krönika i gårdagens tidning. Det skulle vara 11-12 mars och inget annat.