Ännu en gång har det blivit dålig stämning mellan Trafikverket och Hemseborna. Det här med information och förankring verkar inte vara Trafikverkets bästa gren.
När företagarna längs Storgatan slog upp sina dörrar morgonen den 11 maj såg de att ett 20-tal träd försvunnit längs gatan. Kvar fanns några stubbar och en rosa markering där träden en gång stått.
Träd i det offentliga rummet har en alldeles speciell plats i många människors hjärtan. Ska träd fällas av olika skäl blir det ofta upprörda känslor. Det pågår så gott som alltid protester någonstans i Sverige mot träd som ska fällas. Många lyckas också.
I Hemse hann dock ingen protestera förrän man stod inför faktum.
Trafikverket säger att det har inkommit klagomål på framkomligheten. Klagomål som ingen av de hemsebor som tagit till orda i den heta debatt som trädfällningarna lett till, har kännedom om. Och om så var fallet, varför kunde man inte informera om det drastiska ingreppet?
Det är lätt att förstå ilskan och frustrationen i samhället, hela karaktären längs Storgatan är en annan.
Någon tror att orsaken är att göra snöröjningen enklare för Trafikverket. Något som i så fall är självförvållat eftersom träden ingick i den upprustning av Hemse som dåvarande Vägverket gjorde för drygt 20 år sedan. I nära dialog med hemseborna tog man fram vad som behövde göras. Bland annat planterades de träd som man nu alltså anser vara en trygghetsrisk.
De då mycket omtalade vägbulorna i början och slutet av Storgatan finns fortfarande kvar. Liksom den tunga trafik som inte har nån alternativ väg än att köra tvärs igenom Hemse. En förbifart har diskuterats flera gånger men har av förklarliga skäl ansetts vara en för kostsam investering.
För cirka två år sedan rullade debatten om att Storgatan skulle asfalteras och att den gamla betongvägen därmed skulle tas bort. Här var det trafiksäkerheten som låg till grund för åtgärden då flera olika risker fanns med dålig avrinning samt att betongplattorna var instabila på grund av underminering.
När information och bakgrund blir tydliga förstår de flesta varför man gör som man gör.
Hemseborna har nu anmält till både länsstyrelsen och polisen. I en tid när varje liten lav eller larv ska skyddas framför människans behov verkar det faktiskt konstigt att ett så här stort ingrepp kan vara tillåtet.
Den som avstår från dialog för att slippa kritik och debatt får räkna med att den kommer ändå, fast efteråt. Och med mycket högre volym än om man tagit den innan.
GOTLANDSTRAFIKEN
Trafikverket meddelar nu att man lägger ner tanken på att införa statligt ägda färjor i gotlandstrafiken. Det gjordes vid ett seminarium i riksdagen anordnat av de två gotlandsledamöterna. En lättnad så klart. Men det hade varit bättre om det gjorts för att man förkastar själva idén.
Man kan gissa att förslaget kommer tillbaka när man läser att Lennart Kalander, avdelningschef för nationell planering på Trafikverket, säger till P4 Gotland att det beror på att man helt enkelt inte hinner handla upp statligt tonnage inför pågående upphandling.