Men att börja införa bilförbud och påstå sig vara ett miljöparti, kommer inte ge någon framgång.
Moderaterna är förknippade med en politik som främjar ökad individuell frihet, sänkta skatter och avregleringar, där målet alltid ska vara att stärka individen och minska staten.
Men på senare tid har partiet börjat avvika från dessa värderingar. Detta i vad som kan ses som ett sätt att försöka vinna tillbaka väljare, särskilt i storstadsområdena. Strategin tycks gå mer åt vänster och framhäver klimatfrågor med grön omställning.
Gruppledaren för Moderaterna i Stockholm, Christofer Fjellner, har fått uppdraget att utforma en ny klimatpolitik för partiet som ska locka tillbaka storstadsväljare. Bland annat vill han se att hela Stockholms innerstad bara ska ha utsläppsfria fordon senast 2030. Något som även Ulf Kristersson (M) har ställt sig bakom.
Inte helt oväntat har det nya fokuset på klimatpolitik resulterat i intern kritik. En M-källa menar att Fjellner uttalanden om utsläppsfria bilar i staden från 2030 är ett försök att mjuka upp Kristerssons uttalande om att begränsa bilismen i städer. Och att ”vi [partiet] bör hitta en linje vi är bekväma med om bilen. Christofers uttalanden visar att vi inte hittat rätt”. (Aftonbladet 6/11)
Källan har förstås rätt. I valet 2022 var Moderaternas starkaste frågor skatter och ekonomi. Bland väljarna ansåg 30 respektive 29 procent att Moderaterna hade den mest fördelaktiga politiken inom dessa två områden. I klimat- och miljöfrågan ansåg enbart 12 procent att partiet hade bäst politik, dessa frågor var inte heller särskilt viktiga för de som röstade på partiet.
Att ta itu med klimatförändringarna och främja miljövänliga transporter är naturligtvis lovvärt. Men det går att bedriva klimat- och miljöpolitik som är effektiv och rationell där man inte måste kräva att alla i Sverige ska skaffa en elbil.
Så att försöka konkurrera ut Miljöpartiet och ändra sin politik drastiskt för att passa storstadsröstare är helt fel. Strategin följer ju inte ens en traditionell moderatväljares grundläggande värderingar. Detta borde både partiledningen och lokalpolitiker i storstäderna ha koll på.
Men trots detta fortsätter Moderaterna att kämpa med att etablera sig i miljöfrågan. Varför? Det finns ingen indikation på att det generellt sett skulle finnas fler vänsterväljare i storstäder. Partiet måste förstå att förtroendet i miljö- och klimatfrågorna är alldeles för svagt.
I stället borde de anstränga sig och arbeta mer med frågor som de har mest trovärdighet kring: ekonomi, trygghet och energi. Att överge dessa frågor för att ägna tid åt politik som majoriteten av deras traditionella väljarbas inte ens prioriterar är bara slöseri med tid.