Glasskiosker, caféer och restauranger har under flera år och helt utan pardon fått nej till sina strandnära verksamheter av en stenhård Länsstyrelse.
Enligt Länsstyrelsen ska allmänhetens rätt till marken gå före samma allmänhets sug efter glass, kaffe eller en liten matbit. Oavsett hur mycket verksamheten lovar att sköta runt omkring står de enligt Länsstyrelsen i vägen för allmänhetens tillgången till den strand eller parkering de vill hålla till på.
Även om de lovar att ta hand om en parkering, handha växel så allmänheten kan nyttja toaletter i stället för att förorena den fina stranden, eller att ta upp det skräp som allmänheten ”råkar” tappa. Bra initiativ som visserligen gynnar verksamheten också, men på det stora hela gör större nytta för de som vill ha en fin och fräsch naturupplevelse.
Men dessa verksamheter har Länsstyrelsen gett kalla handen.
Våren 2022 sa det dåvarande Länsrådet Annelie Bergholm Söder till Helagotland: ”Vi vet att Gotland får en ökad befolkning, ett ökat tryck från turismen, vilket gör att fler och fler kan söka dispens. Då blir det svårare. Tittar man på en enskild glasskiosk kan det kanske tyckas orimligt, men står det tio stycken uppställda, då behövs en tydlig lagstiftning att förhålla sig till.”
Jag har tidigare ifrågasatt rimligheten i Länsstyrelsens påstående att en dispens innebär att det står tio till på kö, då det även finns en markägare som kan säga nej. Även en egen koll med Länsstyrelsen visar att det inte fanns så många fler dispensansökningar under åren som exempelvis glasskiosken på Tofta hade sin dispens.
Men den här rätt rabiata inställningen gäller inte på en av öns populära badplatser och då tänker jag på Blå Lagunen som Länsstyrelsen själv ansvarar för.
I veckan som gick kunde vi läsa på bland annat Helagotland, att Länsstyrelsen startat en upphandling av kioskverksamhet vid Blå Lagunen. I upphandlingen ställer Länsstyrelsen krav på den blivande kioskverksamheten att även ansvara för skräpplockning för att hålla rent och snyggt på den populära badplatsen.
Det är en ny upphandling som görs då det gamla avtalet löpt ut. Det verkar också vara så att kioskverksamheten vid Blå Lagunen pågått sen 2012 och upphandlats sen 2014. Men då ska vi ha i minnet att även Sudersannas och glasskiosken på Tofta hållit igång rätt många år innan Länsstyrelsen stoppade de verksamheterna, men att Länsstyrelse i de fallen hänvisat till ny tolkning av lagstiftningen när de sökt förnyade dispenser.
Så vilka regler gäller när Länsstyrelsen själva får välja. Tydligen omfattas inte Blå Lagunen av strandskyddsreglerna, vilket känns märkligt då minsta dike runt om i landet ställer till problem för vanligt folk. Men om vi hoppar över den lilla trivialiteten kan jag i det här fallet också konstatera att Länsstyrelsen varken ser någon risk med att fler kiosker poppar upp eller att den mark som kiosken kommer stå på hindrar allmänheten att få tillgång till ett av öns många Naturreservat. Vilket faktiskt är en sund inställning från Länsstyrelsen.
Och jag kan inte annat än uppskatta det Länsstyrelsen gör vid Blå Lagunen. Att man faktiskt aktivt arbetar för och ser till att det finns bra service vid ett av öns många populära badställen.
Det tråkiga är att Länsstyrelsens inte har den inställning till privata verksamheter utan det är först när egenintresset styr som Länsstyrelsen frångår sina tidigare principer, och det ser inte särskilt bra ut i mina ögon.