Nepotism sänker trovärdigheten

Första mars i fjol utsågs den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra till landshövding och högsta chef för länsstyrelsen i Stockholm.

Gräddfil.

Gräddfil.

Foto: JONAS EKSTRÖMER

Ledare2024-04-09 09:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I mitten av maj fattades beslut som att inrätta en ny tjänst som planeringschef på myndigheten. Enligt tidningen Aftonbladet lystes tjänsten inte ut mer än genom att en papperslapp hängdes upp i länsstyrelsens reception (27/3).

När den mindre än två veckor korta ansökningstiden gått ut fanns bara en sökande. Två dagar senare blev det offentligt att denna fått tjänsten. Enligt Aftonbladet fattades beslutet av Anna Kinberg Batra själv.

Jobbet, med en månadslön på 88 000 kronor, gick till Anna Borgs. Borgs har precis som Kinberg Batra ett långt förflutet i Moderaterna och har varit kanslichef för partiets avdelning i Stockholm. Hon är också gift med Moderaternas vice partisekreterare Martin Borgs. Det är givet att Kinberg Batra är gudmor till ett av paret Borgs barn ingen orimlig gissning att familjerna är ganska goda vänner.

När Aftonbladet försökte få klarhet i det hela hänvisade länsstyrelsens kommunikationschef till Kinberg Batra med motiveringen att det var hon som genomfört rekryteringen. Hon svarade inte, utan skickade via kommunikationschefen beskedet att rekryteringen "har följt minimikraven i anställningsförordningen".

Det här var riktigt onödigt, på gränsen till oacceptabelt. Det är svårt att uppfatta detta som annat än den sortens partipolitiska nepotism, det så kallade klägget, som borgerliga väljare röstat emot. Ingen vill behöva misstänka att politiskt tillsatta myndighetschefer använder sin position för att gynna vänner och partikamrater, snarare än att opartiskt tjäna allmänhetens intresse.

Högern har länge kritiserat Socialdemokraterna för att åsidosätta meriter och samhällets bästa, och i stället rekrytera i de egna leden när tjänster på myndigheter ska tillsättas. Då duger det inte att den moderata partiadeln förefaller bete sig likadant.

Borgs är allt annat än fri från skuld men ett extra tungt ansvar faller på Kinberg Batra då det inte är första gången hon agerar enväldigt. När partiet år 2015 fick Jessica Polfjärd som ny gruppledare i riksdagen skedde inte någon omröstning bland ledamöterna. Det var partiledare Kinberg Batra som bestämde. Punkt.

Anna Borgs saknar inte förtjänster och hade säkert klarat en mer öppen rekrytering. Hennes man Martin är avgjort kompetent och har gjort mycket nytta. Han började sin karriär i rampljuset som slöseriombudsman. Då körde han runt i sin gamla sheriffbil och tog strid mot slöseri med skattepengar. Likaledes finns det så mycket bra i Moderaternas politik.

Tyvärr solkas både politik och relationer ner av en illa skött rekrytering där partiadeln ger ett myndighetsjobb till en vän. Lägg därtill att Moderaterna har ett stämmobeslut att verka för att lägga ner länsstyrelserna, inte att använda myndigheten som födkrok för de egna. Det här är så onödigt, så synd och definitivt inte vad väljarna förväntade sig när de lade sin röst på Moderaterna.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.