Varje år görs det en stor undersökning där samtliga kommuner betygssätts av företagare. Bland annat blir kommunernas attityd till företagande, dialog med företagare och myndighetsutövning betygsatta. Jag har hävdat att just den betygsättningen kan vara skev då det är fler myndigheter inblandade i företagarnas vardag.
Ett tydligt exempel är restaurangen Sudersannas på Sudersand som kommunen/regionen behandlad positivt, men där nu Länsstyrelsen lusläser regelverket till företagarens nackdel. Något vi bland annat kunde läsa om i gårdagens Gotlands Tidningar.
Restaurangen som fått serveringstillstånd för alkohol av regionen, som har det ansvaret, måste enligt det regelverket ha området inhägnat. Men när Länsstyrelsen får se den Sudersands mått mätt minimala inhägnaden där det även ingår stolar och bord menar de att den inskränker människors fria rörlighet, vilket det saknas tillstånd för och därmed bryter verksamheten mot strandskyddet. Hur nu ett gäng stolar, bord, dekorationer och ett åtta meter långt rep kan ses som frihetsinskränkande på en fem kilometer lång strand. Nu måste restaurangägaren plocka bort stolar, bord, dekorationer och den enligt alkoholtillståndet tvingande inhägnaden. Att verksamheten pågått under sju år med liknande utformning år efter år verkar inte spela någon roll. Finns det inte dispens för strandskyddet så finns det inte.
Det här handhavandet känns inte bra. Visst måste det gå att på ett mer smidigt sätt lösa den saknade dispensen? I GT:s artikel är miljö- och byggnämndens ordförande Eva Ahlin (C) inne på samma linje och ställer frågan: ”Varför erbjuder inte Länsstyrelsen Sudersannas att komma in med en ansökan om strandskyddsdispens?”
Restaurangen är mycket populär och när jag själv besökte den förra året hade vi svårt att hitta sittplats. Där och då undrade jag för mig själv varför avgränsningen var så liten när det fanns så mycket mer utrymme att nyttja på den enorma stranden. Nu är det är inte bara matgäster som har nytta av restaurangens service. Om badgäster ska komma tillbaka till Sudersand behöver helheten vara bra. En skräpig strand där det i värsta fall även görs nödvändiga behov i sanden är inte ett ställe många vill komma tillbaka till. Den tanken har också restaurangens ägare anammat och därför tar han och hans anställda även ett ansvar för stranden runt omkring. Bland annat genom att plocka skräp, ta hand om badgästers sopor och inte minst ha en växelkassa som kan förse badgäster med mynt till de toaletter som finns tillgängliga.
Hur stranden skulle se ut, utan deras frivilliga åtaganden kan man ju spekulera i. Men skräpas det ner tillräckligt mycket riskerar stranden att bli öde.
Jag kan förstå att företagare blir lite gramse på myndigheters stelbenthet. Om inte annat visas det den årliga rankningen av landets kommuner. Men då många olika myndigheter kan vara stelbenta och företagare inte har full koll på vilken myndighet som de upplevt har satt käppar i deras hjul, är risken att kommunrankningen blir skev.
I fallet på Sudersand är nog de flesta i dag medvetna om att det är Länsstyrelsen som uppträder stelbent. Men hur ser det ut om ett halvår? Kommer regionen sjunka som en sten i rankningen på grund av en annan myndighets stelbenthet.