Nödvändigt att åtgärda arbetskraftsinvandring

Reglerna behövde skärpas. Och nu behöver arbetskraftsinvandringen fortfarande omregleras.

Rundningsmärken.

Rundningsmärken.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ledare2023-11-16 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I lördags publicerade GA en insändare av Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato och de lokala företrädarna Johan Malmros och Lars Thomsson. En insändare där de kritiserar de höjda kraven för arbetskraftsinvandring.

De försvarar en sjuk sak.

Det svenska systemet för arbetskraftsinvandring har varit fullt av avarter och har lett till att många farit illa. Det var ett vågspel att öppna upp för storskalig migration även till lågelöneyrken i servicesektorn och denna möjlighet har också missbrukats å det grövsta. Skrupelfria arbetsgivare har kunnat locka arbetskraft till Sverige som de sedan kunnat utnyttja utan att ens betala dem det minimum som regerlverket föreskriver. Andra har kunnat sälja hägrande arbetstillstånd i Sverige för att runda det system som asylsökande prövas i. Även den organiserade brottsligheten har kunnat profitera.

En lång rad svenska myndigheter har varnat för konsekvenserna och mer eller mindre krävt att något måste göras för att styra upp arbetskraftsinvandringen. Reformen, genomförd 2008 av Reinfeldts första regering, var inte väl utformad och präglad av ideologiskt motiverad blindhet för realiteter. Det är inte klokt att en västeuropeisk välfärdsstat på detta sätt öppnar sina gränser för arbetskraftsinvandring till hela arbetsmarknadens lågelöneyrken.

Visst har de skärpta kraven på arbetskraftsinvandringen kritiserats och även från näringslivet. Men man kan ju inte bortse från att det handlar om näringslivsföreträdare som är fokuserade på personalförsörjningen för sin egen bransch. Men det finns ju fler och värre samhälleliga konsekvenser som gör att en ansvarsfull regering måste agera.

Därmed inte sagt att den åtgärd som regeringen vidtagit – att höja lönekraven i samband med arbetskraftsinvandring – är perfekt utformad. Det är mer som en snabb och provisorisk akutåtgärd medan en bättre kur utformas. 

Så sker också. Om sisådär två månader ska en utredning vara klar som ska föreslå hur framtidens villkor för arbetskraftsinvandringen ska vara utformade. Förhoppningsvis kommer den med förslag som kommer att underlätta migration för högt kvalificerad arbetskraft. Utredningen kan också ha förslag för hur regelverket kan utformas olika för olika delar av arbetskraftsinvandringen. Så kan exempelvis de gröna näringarna försörjas med personal även i framtiden medan arbete exempelvis med städning eller hemleverans av snabbmat inte medger arbetskraftsinvandring.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.