När Coronakommissionen häromdagen publicerade sin senaste sågning av Sveriges hantering av covid-19 – bara vårdpersonalen fick nåd inför kommissionens kritiska blick – så var statsminister (S) Stefan Löfvens instinkt att avfärda kritiken. Att kalla hanteringen för ett haveri är inte motiverat, tyckte Löfven.
När Löfven i går höll sitt sista tal som partiledare inför kongressdeltagarna så var han också angelägen om att framhålla sin tid som statsminister som en framgång och det borgerliga alternativet som en katastrof. Och detta försökte han göra bland annat genom att tala om arbetslöshet! Jösses. Vem försöker han lura? Eller har han till och med lurat sig själv?
– Nu ska vi ta Sverige ur krisen och då ska långtidsarbetslösheten knäckas. Och då satsar vi socialdemokrater på åtgärder som faktiskt bryter arbetslösheten. Att människor har ett jobb att gå till är nämligen en grundbult när vi bygger samhället starkt och tryggt.
Jo, men Socialdemokraternas meriter under de gångna två mandatperioderna är ju usla. Vallöftet från 2014 om att Sverige skulle ha Europas lägsta arbetslöshet har inte infriats. VERKLIGEN inte infriats. I själva verket har Sveriges arbetslöshet, om man jämför med andra EU-länder, bara rankats sämre och sämre. Den långtidsarbetslöshet som Socialdemokraterna enligt Löfven är experter på att knäcka, har i själva verket vuxit alarmerande på senare år. Och ju längre någon varit arbetslöshet, desto svårare är det för dem att komma tillbaka till arbetsmarknaden.
Samtidigt som Löfven försökte skryta med meriter som inte finns, så framställde han också borgerlig arbetsmarknadspolitik på ett mycket ofördelaktigt sätt:
– Jag såg med egna ögon hur högerpolitik gjorde att 10 000-tals jobb försvann i onödan under finanskrisen 2008. Medan borgerligheten bara brydde sig om Stockholms innerstad, där hjulen snurrade på som vanligt, såg jag hur resten av Sverige drabbades mycket hårt. Det gjorde mig heligt förbannad.
Nåja. Möjligen blev han skenheligt förbannad. I själva verket klarade Sveriges arbetsmarknad och ekonomi sig mycket väl genom finanskrisen, i jämförelse med andra EU-länder.
I våras var 40 procent av de arbetslösa även långtidsarbetslösa. Under finanskrisen var samma siffra 26 procent.
Under åtta år med borgerliga regeringen 2006 till 2016 så var Sveriges arbetslöshet hela tiden betydligt lägre än snittet i EU. I september i år var arbetslösheten 8,8 procent i Sverige och 6,7 procent i EU.
Sveriges arbetslöshet är med marginal högst i Norden. I Tyskland, som också tagit emot många migranter, var arbetslösheten i september 3,4 procent. Sveriges arbetslöshet rankades i juni på plats 24 av 27 EU-länder. Endast i Italien, Spanien och Grekland var arbetslösheten högre än i Sverige.
På en punkt har Stefan Löfven varit framgångsrik. Han har trots besvärliga förutsättningar lyckats bli statsminister, och mer än en gång. Det hade varit bättre om han misslyckats med det också.