Det var trots allt väntat att även Destination Gotland, DG, skulle behöva höja biljettpriserna utifrån de förutsättningar som råder. Varför skulle rederiet, som på statens uppdrag trafikerar Gotland, klara sig undan de ökade priserna alla vi andra drabbats av?
Utan att ha granskat varken det avtal som DG har med staten eller DG:s ekonomi är det vi ser inte något jag vill belasta bolaget med. De ökade kostnader färjetrafiken drabbas av är oväntade och inget som togs in och reglerades i avtalet. Då är det inte heller något som Destination Gotland ensam ska behöva hantera genom höjda biljettpriser som i sin tur drabbar oss på Gotland. Staten måste ta sitt ansvar för den exceptionella situation färjebolaget hamnat i.
Gotlandsfärjorna är vår landsväg och även om vi knappast kan räkna med vägpriser måste vi ha möjlighet att ta oss till och från fastlandet utan att ruineras. Än viktigare är det för våra företag att inte drabbas för hårt av ö-läget i form av oskäligt höga transportkostnader.
Gotland är också beroende av besöksnäringen vilken inte gynnas av en prissättning som kan jämföras med flygresor till varmare breddgrader.
Den gotländska idrottsrörelsen har även den ett stort behov av låga resekostnader. Topplagen lär klara sig, men högre resekostnader för eliten brukar drabba junior- och ungdomsverksamheten.
Men det är inte bara de egna resorna som riskerar klubbarnas ekonomi. Flera gotländska idrotter arrangerar större tävlingar eller läger för fastlandsföreningar. Verksamheter som drar in pengar till den egna föreningen. Så prishöjningar för fastlandsklubbar kan även drabba de gotländska föreningarna vilket i sin tur försvårar för de gotländska klubbarna att driva sina verksamheter.
Region Gotland reagerade snabbt och påpekade statens ansvar för den uppkomna situationen. I det pressmeddelande som gick ut påpekar regionen att den nu meddelade höjningen på 30 procent tillsamman med tidigare höjningar under året ger en sammanlagd höjning av biljettpriserna på 50 procent. Något som verkligen påtalar vikten av ett större ansvarstagande från staten.
Under tisdagen meddelade den nya politiska S och M ledningen att de kallat till ett extra arbetsutskott i regionstyrelsen. De har dessutom bjudit in samtliga partier med representation i regionstyrelsen då frågan är så mycket mer än rent partipolitisk. Här gäller det att de gotländska politikerna går i takt.
Av våra politiker i riksdagen har Hanna Westerén (S) redan tagit de steg hon kan som riksdagsledamot i opposition. Hon har kallat infrastrukturminister, Andreas Carlson (KD), till riksdagen för att ge svar på hur regeringen tänker i frågan. Westerén är inte bara orolig över det vi nu ser utan även för den nya upphandlingen som är på gång. Det nya internationella ekonomiska läget behöver regleras i det nya avtalet för att säkra en framtida vettig prisbild som inte försämrar våra möjligheter att leva och bo på Gotland.
Nu är det upp till bevis för vår moderata riksdagsledamot, Jesper Skalberg Karlsson, att visa att han är ”På gotlänningarnas sida” vilket var budskapet i valrörelsen. Enligt Skalberg Karlsson själv är det redan klart att vi gotlänningar inte ska drabbas av ökade kostnader då regeringen har löst det i den kommande budgeten. Något han beskrivit så här på sin officiella politiker sida på Facebook.
”Rysslands invasion av Ukraina har fått priserna på drivmedel för fartyg att rusa och lägga sig på en instabil och hög nivå. Det drabbar gotlänningarna oproportionerligt hårt.
Därför tillför den moderatledda regeringen 200 miljoner kronor i höständringsbudgeten, så att Trafikverket kan betala ut ersättning till Destination Gotland och därmed undvika att kostnader skjuts vidare till gotlänningarna. Äntligen en regering som ser hela landet!”
Nu har vi ju sett hur Moderaterna väljer att beskriva det de vill göra och vad de sen i verkligheten genomför. Jag tänker givetvis på deras löften om högkostnadsskyddet på elpriset och lägre priser på fordonsbränsle. Och att Destination Gotlands besked om de 30 procentiga höjningarna kom efter regeringens budgetförslag, och Skalberg Karlssons uttalande, borgar för ett nytt M-utspel utan verklighetsförankring. Något som borde oroa de flesta på ön. För regeringen och staten måste ta sitt ansvar för det läge Gotlandstrafiken hamnat i.