I skrivande stund vet vi inte med säkerhet vem som utfört det bortom allt rimligt tvivel troliga sabotaget mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som går genom Östersjön från Ryssland till Tyskland. Men vi vet att den amerikanska underrättelsetjänsten varnade Tyskland för en attack för flera veckor sedan.
Den som har kapaciteten att skada dessa gasledningar har även förmågan att slå ut annan vital infrastruktur på havsbotten. Det gäller exempelvis Baltic pipe, en nyligen invigd gasledning som går från Norge över Danmark till Polen. Även den går genom Östersjön och dessutom i samma trakt som Nord Streams båda gasledningar. På havsbotten finns dessutom elledningar och optiska kablar som förbinder länder och det vore mycket illa om dessa slogs ut.
Men långsträckta ledningar är också mycket svåra att bevaka och skydda, speciellt mot en sabotör som har kapaciteten att operera under vattenytan.
Detta hot mot annan infrastrukur framstår som överhängande om det är som många misstänker, att det är Ryssland som saboterat sina egna gasledningar. Och är sabotaget inte en politiskt motiverad rysk aktion, utan i själva verket riktat mot Ryssland, så höjer det risken för en rysk reaktion.
Nord Stream 1 och 2 borde aldrig ha byggts. Tyskland har, genom att göra sig beroende av denna gasimport, förvärrat inte bara sin egen säkerhetspolitiska situation, utan hela Europas. Hur strategiskt viktig energiförsörjningen är har bara blivit alltför tydligt sedan Ryssland startade kriget i och mot Ukraina. Det är också tydligt hur energipolitiska hänsyn påverkat och dämpat Tysklands agerande.
Anpassningen till den nya energipolitiska verkligheten tycks dessutom gå uppseendeväckande trögt för den tyska regeringen. Tysklands miljöminister Steffi Lemke representerar landets motsvarighet till Miljöpartiet, die Grünen. Hon kommenterade i dag onsdag möjligheten att senarelägga avvecklingen av de två sista tyska kärnreaktorerna, som ska stängas innan april. I ett uttalande återgivet av Reuters sade hon:
"Jag utesluter att förlänga driften bortom vintern och det i så fall nödvändiga köpet av nya bränsleelement."
Nedläggningen av tysk kärnkraft ska slutföras i strid med alla säkerhetspolitiska intressen, i strid med alla hänsyn till energiförsörjningen och i strid med alla konsekvenser för utsläpp av växthusgaser.