På tiden att beredskapspolisen återupprättas

Regeringen inleder en ny offensiv mot gängkriminalitet och terrorism.

Beredskapspoliser kunde tidigare sättas in bland annat för att snabbt evakuera stormdrabbade.

Beredskapspoliser kunde tidigare sättas in bland annat för att snabbt evakuera stormdrabbade.

Foto: MARK EARTHY

Ledare2023-10-14 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regeringen har aviserat att beredskapspolisen ska återupprättas. Det har varit på tapeten redan sedan 2017, när en enig försvarsberedning föreslog att ge polisen vad som då kallades ”förstärkningsresurs”. Men förslaget drogs då i långbänk av Stefan Löfven och Magdalena Anderssons regeringar, och väldigt lite har hänt i frågan fram tills nu.

Polisens behov av förstärkning dokumenteras numera så gott som varje dag i valfri kvällstidning och Sveriges nästan unikt svåra problem med gängkriminalitet är internationellt känt. Men trots det är det fortfarande värt att påminna sig om att dödsskjutningar har tredubblats på tio år. Förra året var det hela sex gånger fler dödliga skjutningar i Sverige än i alla andra nordiska länder tillsammans. I år är vi på god väg att klå rekordåret 2019:s 133 sprängningar, med hela 109 sprängningar bara räknat fram till augusti.

Och utöver det finns det också ett hot om terrorattentat mot Sverige som sedan sommaren klassas som högt.

Det var kortsiktigt av den tidigare Alliansregeringen att avskaffa beredskapspolisen. Man motiverade beslutet med att beredskapspolisen var dyr och sällan användes. Båda delar var förvisso sanna, men redan 2012 – när beslutet togs – kunde man se tecken på att samhället var på väg åt fel håll. 

Det bör inte vara ett problem att hitta sysslor för en sådan enhet idag, när problemen tillåtits växa så pass stora. Man kan exempelvis tänka sig att beredskapspolisen används för gränsbevakning eller för att bevaka skyddsobjekt. Det finns många extraordinära situationer där man behöver sätta in extra resurser, såsom om Sverige skulle utsättas för desinformation eller terrorattacker, så att de ordinarie poliserna kan fortsätta att bekämpa brott och utföra sitt utredningsarbete.

Utöver detta vill regeringen också hitta andra sätt att mobilisera stöd till polisen. Man vill se över behovet av helikopterresurser och stärka polisen och Säpos kapacitet att utföra skydds- och bevakningsuppdrag genom att möjliggöra att bevakningen sköts av andra än polisen. Man vill även stärka Försvarsmaktens möjlighet att stödja polisen vid behov.

När Tidöpartierna bildade regering utlovades ett paradigmskifte i rättspolitiken och detta bör ses som ett steg i denna riktning. Det är välkommet. Även om risken är att beredskapspolisen blir en dyr resurs även denna gång är det nog få som kommer kunna säga att det inte är välspenderade pengar.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.