I går var det sommarens första dag enligt kalendern och nog motsvarade även vädret en sådan beskrivning. Men icke heller under gårdagen fick vi veta om hur vi får eller bör resa i sommar.
Från besöksnäringens utgångspunkter var det en glåmig text jag skrev för lördagstidningen, under rubriken "Det är inget gott tecken när Gotland får vänta". Ber om ursäkt för det, men det var min ärliga bedömningen av läget då, när Folkhälsomyndigheten (FHM) skjutit på beskeder om villkoren för resande i sommar.
Inte heller i går fick branschen, eller den turistande allmänheten, något besked från FHM om sommarens restriktioner och rekommendationer. Men jag vill ändå nyansera min bedömning och presentera än något ljusare bild än i lördagstidningen.
Under gårdagens presskonferens uttalade sig statsepidemiolog Anders Tegnell om läget och han var tydligt hoppfull om att spridningen av coronaviruset kommer att avta.
– Det är två faktorer vi vet har betydelse. Dels sommarvädret, vilket vi vet är bra, som gör att virus överlever sämre.
– Och sedan, framför allt i Stockholm, är det så pass många som är immuna och då minskar virusspridningen ganska drastiskt.
Det är redan många regioner, nästan hälften, som upplever en förbättring. Tio på kort sikt och åtta även på längre sikt. Och åtminstone under de senaste dagarna har dödstalen varit mycket lägre än tidigare, även om det åtminstone delvis beror på en eftersläpning i rapporteringen.
Tongångarna innebär inte att Folkhälsomyndighetens besked om resandet i sommar kommer att bli positivt för besöksnäringen, när det väl kommer. Men lägesbeskrivningen under gårdagens presskonferens ger åtminstone utrymme för att det KAN bli så.
Får fastlänningarna bara klartecken för att det är legitimt att resa till Gotland, så kan det nog bli många som trots allt väljer en kort resa långt bort. Rekommendationen att undvika icke nödvändiga utlandsresor har redan förlängts till 15 juli.
Tyvärr blir myndighetens besked mindre värt ju längre vi tvingas vänta på det. Efter att ha skjutit på beskedet i fredags så vågar FHM nu inte ens utlova något besked under den här veckan. Och planeringshorisonten blir bara kortare och kortare för var dag som går, både för besöksnäringens företagare och för semesterplanerande svenskar. Om FHM inväntar en tidpunkt där myndigheten kan ge ett SÄKERT besked om sommaren så lär det inte inträffa förrän till hösten. Och då lär det inte hjälpa någon.